Lokaal

Buren plant bomen na essensterfte

Hoe gaat het met de bomen in Buren
Hoe gaat het met de bomen in Buren © SRC
BUREN - Gemeente Buren heeft veel verschillende gemeentelijke bomen. Vaak gaat het om essen. De essentaksterfte zorgt ervoor dat deze boomsoort wordt aangetast en zelfs afsterft. In Buren zijn deze winter 102  essen zo slecht dat ze vervangen moeten worden. Buren gaat aankomende winter 100 tot 150 nieuwe bomen aanplanten.

Essentaksterfte

De essen zijn in de gemeente vooral te vinden in het buitengebied. Hier staan ze in lange aaneengesloten rijen. De bomen passen bij het Burense landschap, maar brengen ook risico’s met zich mee. De essentaksterfte tast al jaren veel bomen aan. Deze zogeheten schimmelziekte is al vanaf 2010 actief in Nederland en laat de bladeren en twijgen van de bomen afsterven. Met zelfs het gevolg dat de hele boom afsterft.
Buren heeft een zorgplicht voor haar bomen. Jaarlijks controleert de gemeente de bomen op de essentaksterfte. Hierdoor is zij erop tijd bij om maatregelen te treffen als een boom ziek blijkt. Denk aan maatregelen, zoals extra snoeien of ernstig aangetaste bomen te vervangen. Ook deze winter zijn we hier druk mee.

De kracht van bomen

Bomen zijn belangrijk vanwege de positieve effecten die ze hebben op de leefomgeving van de mens. Zo zuiveren bomen de lucht, brengen zij verkoeling en vangen ze water op. Een ander belangrijk voordeel is de waarde die zij hebben voor de natuur en biodiversiteit. Bomen brengen letterlijk leven in een versteende omgeving.

Meer nieuwe boomsoorten planten

Vorig jaar werden er al 252 verschillende nieuwe boomsoorten en 1800 stuks bosplantsoen gepland. Komende winter plant de gemeente opnieuw 100 tot 150 nieuwe bomen. Naast de 102 zieke essen die met deze nieuwe bomen zoveel mogelijk worden vervangen, plant Buren nog meer bomen om zo meer verschillende bomen te krijgen in het buitengebied. De komende periode brengt de gemeente in kaart welke locaties geschikt zijn voor de nieuwe bomen.
Wethouder Groen Pieter Neven: “Door meer verschillende soorten bomen te planten, doorbreken we de aaneengesloten rijen essen en vergroten we de biodiversiteit in het buitengebied. Dit maakt ons bomenbestand toekomstbestendiger en weerbaarder tegen ziektes, zoals de essentaksterfte. Bovendien is het beter voor de biodiversiteit en de natuur.”