Lokaal

Bodycam wordt definitief toegevoegd aan uniform van de jeugdboa’s

Bodycam wordt definitief toegevoegd aan uniform van de jeugdboa’s
Bodycam wordt definitief toegevoegd aan uniform van de jeugdboa’s © SRC
CULEMBORG - De bodycam wordt definitief toegevoegd aan het uniform van de jeugdboa’s in Culemborg. Na een proefperiode van vijf maanden is gebleken dat de camera’s bijdragen aan het veiligheidsgevoel van de jeugdboa’s. Daarom heeft het college besloten om de bodycam structureel in te voeren.

Bewustwording van eigen gedrag

Van november 2020 tot en met maart 2021 hebben de jeugdboa’s een bodycam gedragen. Na deze proefperiode is gebleken dat de bodycam een positieve bijdrage levert aan de veiligheid en het veiligheidsgevoel van de jeugdboa’s. Doordat beelden vastgelegd kunnen worden, zijn personen zich meer bewust van hun gedrag. Eind november worden de bodycams definitief ingevoerd. “Tijdens hun werk krijgen de jeugdboa’s helaas soms te maken met incidenten zoals verbaal en fysiek geweld. Dat kan natuurlijk niet zo zijn, zij moeten hun werk veilig kunnen doen. De bodycams zijn een middel om de veiligheid te vergroten”, aldus burgemeester Gerdo van Grootheest.    

Gebruik van bodycam

De bodycam zit zichtbaar vast aan het uniform van de jeugdboa. Het registreert de gebeurtenissen van een jeugdboa tijdens haar of zijn werk. De camera mag alleen aangezet worden in de openbare ruimte of gebouwen bij situaties die (dreigen te) escaleren. Van te voren, indien het mogelijk is, kondigt de boa aan dat de camera wordt aangezet. Het gebruik van de bodycam is vastgelegd in een protocol op basis van de wet- en regelgeving op het gebied van privacy.

In contact met jongeren

De jeugdboa’s onderhouden contact met jongeren op straat. Zij handelen vanuit de leefwereld van jongeren om in verbinding met jongeren te staan en overlast tegen te gaan. Jongeren worden door de boa’s aangesproken op hun gedrag, verwezen naar de speciale hangplekken in de stad of naar hulpverlening bij problemen thuis of op school en zij treden op bij incidenten. Zo verbeteren we samen de leefbaarheid op straat voor onze inwoners. De jeugdboa’s hebben samen met speciale jeugdagenten en jongerenwerkers een belangrijke rol voor de Culemborgse jongeren.