Lokaal

Horeca aan de Oude IJssel als dagbesteding

Horeca aan de Oude IJssel als dagbesteding
Horeca aan de Oude IJssel als dagbesteding © REGIO8
ULFT - Op het terrein langs de Oude IJssel, tussen het DRU Industriepark in Ulft en de brug Oversluis, komt een horecagelegenheid als dagbesteding voor mensen met een (verstandelijke) beperking. Volgend jaar zomer hoopt initiatiefneemster Jolanda Hettinga het pand te openen.
"We zijn heel blij dat de gemeente zo positief heeft gereageerd op ons principeverzoek”, vertelt Hettinga. “Op dit moment zitten we in de fase van het aanvragen van vergunningen.” Vorige week is de plattegrond voor het paviljoen definitief gemaakt. Om het plan te kunnen verwezenlijken is er een stichting opgericht, Theo Hendriksen, Frans van Elk en Ton Schreur zitten samen met Hettinga in het bestuur. Voor de uitvoering van de dagbesteding is Hettinga in gesprek met zorgorganisaties Oersterk, Estinea en Zozijn: “Er zijn veel cliënten die graag de horeca in willen. Het mooie is dat je daarin iedereen in zijn of haar kracht kunt laten. Soms haal je ze even uit de veilige modus om te laten zien dat ze dat ook kunnen. Daar krijgen ze veel zelfvertrouwen van, dat is prachtig om te zien. Dat maakt dit werk ook gewoon geweldig.”
De dagbesteding krijgt de naam Paviljoen de Strang. “Ik kom zelf uit Ulft, geboren en getogen”, zegt de initiatiefneemster. “Bij ons in de volksmond heet de plek waar het paviljoen komt de Strang, vandaar ook de naam. Veel mensen weten dan waarschijnlijk ook wel waar het paviljoen ongeveer moet zitten.” In Oude IJsselstreek is deze manier van dagbesteding nog niet aanwezig. “Het is hier wel uniek”, schetst Hettinga. “Ik denk ook dat het echt een toegevoegde waarde kan zijn voor Ulft. Je hebt hier namelijk niet heel veel horeca, helaas." Om inwoners op de hoogte te houden over het paviljoen, is door Ilse Schreur een instagrampagina aangemaakt.

Komen voor de cliënten

Paviljoen de Strang komt te liggen aan een fiets- en wandelroute langs de Oude IJssel. “We hebben heel bewust deze plek uitgekozen", zegt Hettinga. "Het is een fijne en rustige plek, maar ook niet te rustig. Er komen veel wandelaars en fietsers langs. Ik hoop dat wanneer mensen de weg naar het paviljoen eenmaal gevonden hebben, dat ze dan het contact met de cliënten willen blijven houden. Dat zie ik waar ik nu werk ook. Mensen komen echt speciaal voor de cliënten, dat is geweldig. Dat hoop ik hier in Ulft ook te bereiken.”

Plan Oude IJsselzone

Het initiatief wordt eerst toegestaan voor een periode van 10 jaar. “Dat heeft te maken met het plan Oude IJsselzone", zegt Hettinga. Dit plan heeft als doel het gebied op de kaart te zetten en duurzaam verder te ontwikkelen. "Na de periode van 10 jaar gaan we met de gemeente in gesprek om te kijken of we het initiatief kunnen voortzetten."