Lokaal

Wildpark Anholter Schweiz verwelkomt otter

GENDRINGEN - Voor het eerst in twee jaar tijd is er in Wildpark Anholter Schweiz over de grens bij Gendringen een otter geboren. Ondanks de aangescherpte coronamaatregelen die gelden in de deelstaat Noordrijn-Westfalen hoopt het dierenpark dat de aanwinst veel bezoekers trekt.
“Jonge dieren helpen altijd, dus ik hoop het wel”, laat verzorgster Patty Bijlsma weten. “Voorlopig ligt ze nog wel binnen. Ze is nu zes weken en pas na drie maanden leren ze zwemmen, dan gaat zij ook echt naar buiten.” Ook met de komende wintermaanden is het voor de aanwinst van het park beter om binnen te blijven. Het wildpark is deze gehele winter open. De enkele weken oude otter is na die tijd nog maar even te bewonderen in Anholter Schweiz. Over een paar maanden vertrekt de otter naar een ander dierenpark. “De Europese otter leeft normaal alleen in de natuur en wij hebben twee verblijven waar in elk al een koppel zit, dus daar kunnen verder geen dieren meer bij”, aldus Bijlsma. “De jongen gaan, net zoals in de natuur, verhuizen na een tijdje.”
In de Achterhoek duiken tegenwoordig ook wilde otters op. “We hebben ook otters uitgezet in Nederland”, laat de dierenverzorgster weten. “Dus we hebben daar een beetje aan meegeholpen destijds.” Er zijn steeds meer initiatieven om het dier terug in de natuur te krijgen, zo is er een loopbrug over de grensrivier tussen 's-Heerenberg en Emmerik uitgelegd voor de beesten.

Hopen op geboortegolf

De geboorte van de otter is een mooi moment voor het Wildpark, maar Bijlsma hoopt in het voorjaar weer op een traditionele geboortegolf. “We hopen natuurlijk weer op een hoop geitjes, schaapjes, herten, ezels”, blikt Bijlsma vooruit. Ook hopen ze in het dierenpark net als in afgelopen voorjaar op jonge lynxen. “Hopelijk weer best wel wat.”

Strengere regels in Noordrijn-Westfalen

Vanaf maandag worden de coronaregels in Noordrijn-Westfalen aangescherpt en wil de deelstaat de 2G-methode invoeren. Bij het park wachten ze nog even af wat precies de regels worden, aangezien het per gemeente bepaald wordt. Mocht de 2G-methode ook gelden voor Anholter Schweiz, zou dat betekenen dat bezoekers alleen nog welkom zijn met een vaccinatie of herstelbewijs. Dit geldt ook voor Nederlanders die het park willen bezoeken.