Lokaal

Noordrijn Westfalen kiest voor 2G methode

Noordrijn Westfalen kiest voor 2G methode
Noordrijn Westfalen kiest voor 2G methode © REGIO8 (archief
KLEVE - De Duitse deelstaat Noordrijn Westfalen wil met ingang van maandag gebruik maken van de 2G-methode in de vrijetijdssector, waar onder meer horeca, pretparken en voetbalwedstrijden onder vallen. Ondanks de lagere besmettingscijfers ten opzichte van andere deelstaten, kiest Noordrijn Westfalen voor strengere regels.
"Bij ons wil de minister-president, Hendrik Wüst, de 2G-maatregel invoeren in de vrijetijdssector", zegt Michaël Hartke van de Duitse omroep Antenne Niederrhein over de maatregel. "Het is eigenlijk heel simpel wat er geldt bij ons: je hebt een vaccinatie of herstelbewijs nodig." De deelstaat wil de nieuwe maatregelen vanaf maandag invoeren, na groen licht van het regionale kabinet en parlement. In Duitsland worden per deelstaat verschillende maatregelen ingevoerd. "Dat komt omdat de gezondheidsonderwerpen een zaak is die moet worden besloten door de deelstaat", aldus Hartke. "Dat is bij ons in de grondwet zo geregeld." Een andere reden van de verschillende wetgevingen per deelstaat is dat er ook verschillende situaties zijn. "Een deelstaat zoals Noordrijn Westfalen heeft veel grote steden, een ander heeft meer plattelandsgemeenten. De ene heeft een grens naar het buurland, de andere niet. Dat heeft een impact op het besmettingsgevaar."
In Noordrijn Westfalen gaat het volgens de grensverslaggever van de Duitse omroep 'best goed' qua besmettingen. In Duitsland worden coronacijfers berekend op het aantal besmettingen per 100.000 inwoners per week. "We hebben hier een besmettingscijfer van 180, een andere deelstaat als Saksen zit boven de duizend", legt Hartke uit. Noordrijn Westfalen is vroeg begonnen met de nieuwe maatregelen, maar zijn ze niet strenger dan andere deelstaten. "Saksen ook heeft laten weten dat ze naar 2G willen", zegt Hartke. "We hebben geluk dat we veel gevaccineerde mensen hebben en daarom zijn onze cijfers beter dan de andere deelstaten."
Meningen verdeeld over 2G
Volgens Hartke is er over het invoeren van de 2G-regel verdeeldheid in het grensgebied: "De een zegt dat ze het niet zo mooi vinden dat mensen, die zich niet willen laten vaccineren, nu buiten gesloten worden, terwijl andere het juist goed vinden omdat ze zich dan veiliger voelen." Hoewel er verdeeldheid heerst over het invoeren van de 2G-regel, houden de Duitsers zich volgens Hartke strenger aan de regels dan de Nederlandsers: "Duitsers zijn veel voorzichtiger in de omgang en daardoor houden de meeste mensen, vooral in het westen, zich aan de regels. "Ze vinden het goed dat ze beschermd worden door de regering."

Nederlanders welkom op kerstmarkt

Behalve dat Nederlanders nog steeds gebruik kunnen maken van supermarkten en tankstations, zijn ze ook welkom bij de jaarlijkse kerstmarkten. "De meeste kerstmarkten gaan wel door, maar onder de voorwaarde dat er alleen gevaccineerde of herstelde mensen naartoe gaan en dat geldt natuurlijk ook voor Nederlanders", vertelt Hartke. "Het enige is dat de gemeenten nog willen afwachten of ze 2G of 3G willen laten gelden. Gemeentes mogen zelf strengere maatregelen invoeren dan het landelijke besluit."