Lokaal

Verenigingen blazen carnavalsfeesten af

Verenigingen blazen carnavalsfeesten af
Verenigingen blazen carnavalsfeesten af © REGIO8
ZEDDAM - De feesten rondom de jaarlijkse aftrap van carnaval in Zeddam en Loil gaan deze week als gevolg van de stijgende coronabesmettingen niet door. Hoewel de carnavalsvierders toe zijn aan een feest, was de beslissing voor beide besturen geen moeilijke.
"Toen ons het bericht bereikte dat de anderhalve meter een dringend advies zou zijn, gaf dat ons al een onderbuikgevoel van: wat zullen we doen?", zegt voorzitter Jeroen Jansen van carnavalsvereniging De Paverts. "In eerste instantie hebben we besloten om het feest door te laten gaan, maar het onderbuikgevoel werd zo sterk dat we hebben besloten om zowel vanuit de residentie als vanuit het bestuur het niet door te laten gaan." Ook het bestuur van carnavalsvereniging De Vrolijke Drammers uit Loil heeft besloten de feestavond in 't Hart van Loil, die gepland stond om de gemiste carnavalsfeesten van vorig jaar in te halen, te annuleren. "Her en der in het dorp zijn best wel veel besmettingen", zegt voorzitter Marcel Wiendels. "De kans bestaat dat zaterdagavond, ook al zijn de regels heel scherp, mensen zonder klachten toch andere mensen kunnen aansteken en daarom hebben wij besloten het risico niet te lopen."
Naast de lokale uitbraak in Loil speelden ook de landelijk stijgende besmettingscijfers mee bij het besluit van De Vrolijke Drammers: "Je kijkt altijd eerst binnen je eigen kring, maar de ziekenhuizen liggen vol en dan gaat het ten koste van de gewone zorg en dat moet je niet willen." De verenigingen hopen met de beslissing een bijdrage te leveren, zodat in het nieuwe jaar weer een ouderwets carnavalsfeest gevierd wordt met bijbehorende optochten en andere festiviteiten. "We hopen dat het natuurlijk minder gaat worden wat corona betreft. Dan kunnen we in januari weer een mooi feestje vieren", aldus Jansen.

Carnaval blijft leven

De verenigingen zijn niet bang dat het enthousiasme onder de carnavalsvierders is afgenomen door het uitblijven van feesten. "Dat vermoeden hebben we gezien de reacties die we nu hebben gekregen naar aanleiding van ons besluit", zegt de Zeddamse carnavalsvierder. Ook in Loil merken ze dat de bewoners bezig blijven met carnaval.

Onthulling beeld Vrolijke drammers opgeschoven

Vorig jaar werd er een beeld van de Vrolijke Drammers gestolen en de onthulling van het nieuwe beeld was gepland voor deze week. Voorzitter Wiendels: "Ik denk dat we dat gewoon opschuiven. Dat zal denk ik met de pronkzitting of het carnaval gebeuren, dus ik denk dat wij een rustig weekendje op de bank hebben."