Lokaal

Wethouder Neven bezoekt uniek weidevogelgebied Maurikse Veld

Wethouder Pieter Neven bezoekt uniek weidevogelgebied Maurikse Veld
Wethouder Pieter Neven bezoekt uniek weidevogelgebied Maurikse Veld © Gemeente Buren
MAURIK - Op uitnodiging van Levend Landschap Maurik bezocht wethouder Pieter Neven het Maurikse veld. Een uniek weidevogelgebied dat door inzet van betrokken omwonenden behouden en verbeterd wordt.

Veld geadopteerd door omwonenden

Het Maurikse veld is een weidevogelgebied dat deel uitmaakt van het Nationaal Landschap Rivierenland. In de afgelopen jaren hebben betrokken omwonenden het gebied geadopteerd. Samen zetten zij zich in om het gebied te behouden, de biodiversiteit te vergroten en het karakter van deze unieke open komgronden te verbeteren.

Rondgang door de natuur

Samen met een groep enthousiaste vrijwilligers kreeg wethouder Neven een rondgang langs de verschillende natuurparels, zoals het Essenbos. Een grote rietkraag met veel akkerland waar vaak de patrijs wordt gezien. Verder bekeek de wethouder van dichtbij een van de drie plas-dras gebieden. Deze plas-dras gebieden zijn voor het broedsucces van de weidevogels essentieel. Ook het bos van Staatsbosbeheer aan het Amsterdam-Rijnkanaal kwam aan de beurt. Een helft van het bos is in het voorjaar 2019 opnieuw aangeplant met meerder soorten bomen. De twee aanwezige boswachters gaven uitleg over de houtkap die hier plaatsvindt. Waarbij rekening wordt gehouden met de aanwezige reeën en dassen.
Wethouder Neven: “Het Maurikse Veld is een mooi voorbeeld van hoe natuur een impuls krijgt als betrokken vrijwilligers zich inzetten voor het behoud ervan. In de afgelopen jaren zijn al verschillende wensen gerealiseerd, waardoor de natuur verbeterde. Het is belangrijk dat de gemeente dit soort projecten ondersteunt, zodat de leefbaarheid en biodiversiteit in onze gemeente toeneemt.”