ACHTERHOEK

Genomineerden Gelderse Kleiroze bekend

Genomineerden Gelderse Kleiroze bekend
Genomineerden Gelderse Kleiroze bekend © REGIO8
ULFT - De drie genomineerde nummers voor het streektaalmuziekfestival Plat Gespöld in Ulft zijn bekendgemaakt. Een van de nummers krijgt op het festival de Gelderse Kleiroze uitgereikt.
De trofee Gelderse Kleiroze wordt gegeven aan een streektaalnummer dat opvalt door bijvoorbeeld de boodschap, de tekst of het thema van het nummer. Een jury, die bestaat uit radiomensen en streektaalkenners, hebben de drie genomineerde streektaalnummers geselecteerd. De genomineerde nummers zijn De Vri-jheid van Joop Boxstart, Eppeln van Mizstic en Blief Gezond van Tim, Christof en Wally. De drie streektaalnummers worden gespeeld op het festival, daarna kan het publiek stemmen op een favoriet. De stemmen van de jury en die van het publiek worden bij elkaar opgeteld en zo wordt de winnaar bepaald. Het festival vindt plaats op 21 november in de theaterzaal bij de DRU.
Het erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers organiseert het muziekfestival om streektaal onder de aandacht te brengen en te houden en geeft aan dat streektaal een belangrijk deel uitmaakt van het cultureel erfgoed van de regio. Het is festival is dan ook een jaarlijkse ode aan het dialect van de Achterhoek en de Liemers.