Noord-Veluwe

Tachtig vluchtelingen worden ondergebracht in Hotel De Mallejan

Hotel De Mallejan wordt tijdelijke crisisopvang.
Hotel De Mallejan wordt tijdelijke crisisopvang. © RTV Nunspeet
VIERHOUTEN - Fletcher Hotel De Mallejan in Vierhouten wordt tijdelijk ingericht als crisisopvang voor vluchtelingen. Dat heeft het college van B&W in Nunspeet bekendgemaakt. Het gaat om de periode van 5 november tot en met 5 januari 2022. In totaal krijgen tachtig vluchtelingen gedurende deze periode een opvangplek in het hotel. De vluchtelingen komen uit Afghanistan, Syrië, Iran en Irak.
Het gaat voornamelijk om alleenstaande mannen, maar ook vrouwen en gezinnen worden ondergebracht in De Mallejan. “Wij voelen ons maatschappelijk verantwoordelijk om mensen die gevlucht zijn voor oorlog, geweld en onderdrukking hulp te bieden. Gezien de nood en het schrijnende tekort aan opvangplaatsen is besloten om over te gaan tot deze crisisopvang”, zo staat te lezen in een brief aan alle inwoners van Vierhouten.
Het college van B&W geeft aan dat ze graag meer tijd hadden willen hebben om iedereen hierover te informeren en snapt dat mensen zich ‘overvallen’ voelen. Gezien het grote tekort aan bedden waren eerdere gesprekken niet mogelijk, aldus het gemeentebestuur.
Vanuit de Rijksoverheid is een dringende oproep aan gemeenten gedaan om mogelijkheden te onderzoeken voor deze urgente noodopvang. Het aanmeldcentrum in Ter Apel zit al overvol. De gemeente sluit de brief af met de mededeling er alles aan te doen om de tijdelijke opvang soepel te laten verlopen.