Rijk van Nijmegen

Plastic afval scheiden gaat niet altijd goed: ''Ik gooi het gewoon bij het plastic''

Vuilniszakken van de afvalinzamelaar DAR
Vuilniszakken van de afvalinzamelaar DAR © RN7
BEUNINGEN - Uit een onderzoek van de Nijmeegse Rekenkamer blijkt dat het scheiden van plastic afval nog lastig is. De helft van het plastic verpakkingsafval dat gerecycled wordt, belandt in de verbrandingsoven doordat er te veel restafval bij zit. Deze ‘stoorstoffen’ komen bij het afval doordat mensen zelf niet goed scheiden.
Een aantal mensen op de markt in Beuningen denken dat ze goed afval scheiden: “Ja we doen dan wel zakken chips wel bij het plastic, maar verder doen we het wel goed!”
Tekst gaat verder onder de video:
Het blijkt dus in de praktijk ook dat het scheiden van afval niet altijd gaat zoals het zou moeten. Producten als chipszakken en kartonresten mogen niet het plastic, maar blikjes en kartonnen pakken van zuivel en vruchtensap mogen er dan weer wel bij. De informatie over wat wel en niet mag zou duidelijker mogen, hoorden we op de markt: "Mensen kunnen wel websites opzoeken, maar als het op de containers zelf zou staan wat er wel of niet in mag, zou dat al veel opschieten."
Ook het onderwijs zou kunnen helpen, suggereren enkele voorbijgangers: “Het scheiden van afval moet vooral op school geleerd worden. Ik denk dat ze daar juist een beetje meer uitleg over zouden moeten geven! Want het is wel belangrijk natuurlijk."
DAR gaat proberen het plastic probleem te verhelpen, onder andere door afvalcoaches anders in te zetten. Zij leren mensen over afval scheiden, en zullen zich nu meer gaan richten op plastic afval.
Wat er allemaal wel en niet in de plastic+ zakken mag, staat op de website van DAR.