Lokaal

Duitse brandweer rijdt op Nederlands systeem

BOCHOLT - De brandweer uit het Duitse Suderwick is sinds zaterdag aangesloten op het Nederlandse alarmsysteem als volgende stap in de verregaande samenwerking tussen de korpsen. Op deze manier kunnen Duitse brandweerlieden hun Nederlandse collega's sneller helpen.
"Dit zal de wederzijdse grensoverschrijdende hulpverlening verder uitbreiden", legt Thomas Deckers, hoofd van de brandweer van Bocholt, uit. De Nederlandse en Duitse brandweer werken aan de grens al geruime tijd samen in het project 'Crossfire'. Dit project is bedoeld om de bescherming van de burgers aan de grens te verbeteren. "De integratie in de Nederlandse alarmstructuren was een belangrijk punt in het Project Crossfire. Hiermee is een eerste en essentiële stap gezet", legt Bocholts brandweerbaas Thomas Deckers uit.
Vanuit de Nederlandse brandweer zijn er meer concrete wensen vanuit de samenwerking. "Het is onze wens om bijzondere voertuigen zoals de draaischijfladders van de brandweer van Bocholt op te nemen in de Nederlandse alarminstallaties”, geeft Christiaan Velthausz aan, verantwoordelijk voor de grensoverschrijdende samenwerking in de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland.

Gezamenlijke kazerne?

Eerder lieten de postcommandant van Dinxperlo en Suderwick al weten een nog intensievere samenwerkingsverband te zien zitten. Robin Siebel, postcommandant van Dinxperlo vertelde dat een gemeenschappelijke post ook een optie was: "Ook is er gekeken of we inderdaad toekomstig mogelijk gezamenlijk in een kazerne zouden kunnen gaan zitten."