Lokaal

Stadsgracht Wageningen wordt weer in oude staat hersteld

In grijs de Stationsstraat. Foto's en ontwerp: SAB Arnhem
In grijs de Stationsstraat. Foto's en ontwerp: SAB Arnhem © RTV Rijnstreek
WAGENINGEN - De gemeenteraad van Wageningen heeft afgelopen maandag € 150.000,- beschikbaar gesteld voor het plan om de stadsgracht in oude staat te herstellen. De stadsgracht en de herkenbare bruggen zijn dan weer te zien, en het historische verloop van de gracht wordt hersteld. De raad wil het oude SNS-gebouw en de Serres slopen en de parkeerplaats Gedempte Gracht (achter Pets Place) geheel of gedeeltelijk bij het plan betrekken.
De stadsgracht gaat in het plan vanaf het begin van de Hoogstraat achterlangs het oude SNS-gebouw, waar Pets Place is gevestigd, over de parkeerplaatsen Gedempte gracht, naar het Plantsoen lopen. De gemiste parkeerplaatsen, voor auto’s en fietsen, moeten dan wel weer opgenomen worden in toekomstige plannen voor het parkeren in de binnenstad.
Op de plek van het gebouw, wordt een vestingpark aangelegd met een nieuw gebouw. In dit gebouw kan Pets Place en horeca met een terras aan het water komen met daarboven ruimte voor appartementen. Daarmee wordt het gebied een nieuwe entree van de Wageningse binnenstad.

Verbetering

Het verbeteren van de stadgracht is een kans om de stad bekender, aantrekkelijker en duurzamer te maken, meer bezoekers te ontvangen en de lokale economie te stimuleren. Een belangrijke waarde van de vestingstad is de stadsgracht. Ook het probleem met de waterkwaliteit wordt verbeterd. Want nu is er weinig wateraanvoer naar de stadsgracht, geeft de gracht geen mooi beeld door een dik kroosdek en veel blad, zijn er risico’s voor kinderen door beperkt onderscheid in gras en kroos en is er stankoverlast en vissterfte.