Instellingen

De reis van twee Oekraïense beren naar Het Berenbos

Berenbos
Berenbos © Stichting Bears in Mind
RHENEN - Vandaag 25 oktober reist Bears in Mind af naar Oekraïne om de twee bruine beren te gaan ophalen en op vrijdag 29 oktober is het zover! De twee bruine beren Ljalja en Malysh zullen dan eindelijk aankomen in Het Berenbos in Ouwehands Dierenpark te Rhenen. Door middel van de crowdfundingactie ‘de Beregoeiereis’ van stichting Bears in Mind is dankzij de vele donaties het mogelijk gemaakt om deze twee bruine beren uit hun ellendige bestaan in de Oekraïne te halen, en naar Nederland te brengen.
Ljalja en Malysh leven nu in een speeltuin in Oekraïne. In een klein hok met een kale, vieze betonnen vloer en slecht voedsel. Ze krijgen hun eten dichtbij het gammele traliewerk zodat de kinderen in de speeltuin ze van dichtbij kunnen zien. Door het ontbreken van enige vorm van groen of verrijking ervaren de beren elke dag stress, wat goed te zien is aan hun gekwelde gedrag. De Mini-zoo heeft geen geld meer om de beren beter te verzorgen of te huisvesten. De situatie is zelfs gevaarlijk te noemen. “We zijn erg blij dat we de beren een beerwaardige toekomst in Het Berenbos kunnen gaan geven” , aldus Ingrid Vermeulen, directeur van Bears in Mind.

Aankomst in Het Berenbos in Rhenen

Na een lange en moeilijke reis zullen de twee bruine beren Ljalja en Malysh aankomen in Het Berenbos in Ouwehands Dierenpark in Rhenen. Hier wacht hen een comfortabel binnenverblijf waar zij ongeveer een maand in quarantaine verblijven. Hierna zullen zij voor het eerst in hun berenleven gras onder hun poten zullen gaan voelen. Ze krijgen een twee hectare groot bosperceel tot hun beschikking met onder andere een waterval, een vijver en diverse holen om in winterrust te gaan. Zij zullen een dieet krijgen gebaseerd op wat wilde beren door het jaar heen eten, waardoor hun natuurlijk gedrag wordt gestimuleerd. Ljalja en Malysh mogen een nieuwe start maken en weer beer zijn.

Het Berenbos

Het Berenbos is een samenwerking tussen stichting Bears in Mind en Ouwehands Dierenpark Rhenen. Bears in Mind zet zich in voor het welzijn van beren door mishandelde beren een nieuw beerwaardig bestaan te geven in semi-natuurlijke opvangcentra zoals Het Berenbos in Ouwehands Dierenpark. In Het Berenbos genieten bruine beren, die vroeger mishandeld zijn, van een onbezorgd leven. Op dit moment leven er zeven bruine beren in Het Berenbos, elk met een eigen verhaal. Sinds 1993 zijn er al meer dan dertig beren opgevangen in Het Berenbos.

Stichting Bears in Mind

Bears in Mind is de stichting voor beren in Nederland. Door het inzetten van kennis, expertise en financiële middelen zet de stichting zich in voor de bescherming van beren en hun leefgebied in het wild en voor beren in gevangenschap. Er wordt samengewerkt met lokale organisaties aan projecten op het gebied van natuurbescherming, welzijn, educatie en voorlichting. Onder de bescherming van het leefgebied van de beer vallen ook andere diersoorten die hetzelfde leefgebied delen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!