Lokaal

Klassiek aan de Rijn: Amsterdam Piano Trio, Minnaar en de Messiah

Amsterdam Piano Trio
Amsterdam Piano Trio © Klassiek aan de Rijn
RHENEN - Klassiek aan de Rijn in Rhenen heeft voor dit najaar drie prachtige klassieke concerten geprogrammeerd staan. Achtereenvolgens betreden het Amsterdam Piano Trio, Hannes Minnaar en Johannes Leertouwer & orkest het podium in de Cunarakerk.

30 oktober - Amsterdam Piano Trio

Een pianiste die in maart 2019 zowel het YPF-concours als de Classic Young Masters Award won: Yang Yang Cai. Een violist die wordt geprezen om zijn fenomenale virtuositeit en muzikaliteit: Shin Sihan. Helaas kan cellist Alexander Warenberg door ziekte niet spelen. Hij wordt vervangen door de 20-jarige Engelse cellist Joe Pritchard. Samen vormen ze het Amsterdam Piano Trio. Ze hebben een prachtig programma samengesteld met werken van Haydn, Ravel en Brahms.
Haydn schreef boven zijn pianotrios: 'voor pianoforte met begeleiding van viool en cello'. In die tijd (eind 18e eeuw) was de piano nog volledig dominant. Zestig jaar later was dat helemaal anders: de drie instrumenten zijn volstrekt gelijkwaardig. Het Trio op. 8 werd door Johannes Brahms voltooid in januari 1854, toen de componist pas twintig jaar oud was.
Het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog in augustus 1914 spoorde Ravel ertoe aan zijn Pianotrio snel af te maken zodat hij zich bij het leger kon aanmelden. Ravel schreef aan zijn leerling Maurice Delage: 'Ja, ik werk aan het Trio met de zekerheid en helderheid van een gek.'

27 november - Hannes Minnaar: Bach en Munneke

Hannes Minnaar begint deze uitvoering met een nieuw werk van Daan Manneke. Hij heeft zijn 'Gedanken zu Bac' op papier gezet als voorspel tot de Goldbergvariaties. Het zijn zes deeltjes vol Bachflarden en Mannekematen, soms impressionistisch, soms energiek. Alsof het een bezwering is, zo roerloos hangen de pianohanden van Hannes Minnaar boven de toetsen. Hij laat ze zakken en er klinken twee delicate g’s. Zo, in alle eenvoud, begint de Aria van Bachs Goldbergvariaties, de eerste stap van een muziekavontuur in 32 etappes.

15 december - Johannes Leertouwer & orkest: Messiah

Eerdere uitvoeringen van Händels Messiah onder leiding van Johannes Leertouwer kregen de allerhoogste lof. 'Glanzende juwelen gezet in koor- en orkestgoud', schreef de pers. Vier prachtige solisten, een klein barokorkest, een kamerkoor met 16 zangers in een intieme, joyeuze kerstsfeer, kortom; een Messiah om ieder jaar te horen en nooit meer te vergeten.