Lokaal

Grote veranderingen in kandidatenlijst en bestuur CDA Ede

Gemeentehuis Ede
Gemeentehuis Ede © XON
EDE - De leden van de Edese afdeling van het CDA hebben deels de kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen 2022 vastgesteld. De eerste 12 posities zijn ingevuld, maar dat had de nodige voeten in de aarde
Op de website van de partij staat te lezen: "De lijst vormt een mooie afspiegeling van de gemeente Ede en wordt aangevoerd door Jan Pieter van der Schans". Van der Schans is momenteel wethouder. Het CDA-bestuur spreekt over een mooie mix: "De lijst bestaat uit een mix van mensen met ervaring uit de huidige raadsfractie en nieuwkomers". Van de huidige fractie hebben Jan Willem Nuis en Carola van Ruijswijk zich niet meer kandidaat gesteld. Op de concept lijst stond Nuis op 11 en Van Ruijswijk op 12. Beiden konden zich hier niet in vinden. De kans dat de huidige fractieleden Mark Obbink en Cora van Wijngaarden terugkeren als raadslid is zeer klein, want beide staan op respectievelijk op 10 en 11.

Buitendorpen

Op plek 2 en 5 staan huidige raadsleden en Lunteranen: Anne Jan Telgen en Marian van Roekel. Monique Emmen uit Bennekom, tot voor kort lid van de dorpsraad Bennekom, staat op 3. Een andere nieuwkomer is Leendert Houweling. Deze ondernemer staat op plaats 4. Huidig fractievolger Taeke Boersma staat op plaats 6. De nummers 7 tot en met 12 zijn respectievelijk: Marije Komdeur, Peter van Kesteren, Arjan Boot, Mark Obbink, Cora van Wijngaarden en Jan Post.
Op de website van het CDA omschrijft men de top 12 als: "Met de aanwezigheid van Monique, Anne-Jan, Marian, in de top van de lijst zijn de dorpen goed vertegenwoordigd. De achtergrond van de kandidaten is heel divers: van student tot boerin en ondernemer tot ambtenaar. Ook telt de lijst maatschappelijk actieve mensen. In het dorp of in de wijk, als vrijwilliger bij scouting of actief in de kerk of op koor. Een sterke lijst met een mooie afspiegeling van de gemeente Ede".

Bestuur deels opgestapt

Al eerder werd bekend dat een deel van het Edes CDA-bestuur zou aftreden. De reden zou zijn dat men zich niet kon vinden in de landelijke koers het CDA. Elze Bent, voorzitter van het CDA, en huidig fractievoorzitter Anne Jan Telgen geven aan dat: "Deze bestuursleden zijn vlak na het landelijke congres en dus ruim voor de algemene ledenvergadering waarin de lijst is vastgesteld, opgestapt. De samenstelling van de lijst voor Ede heeft met het opstappen niets van doen!"