Instellingen

Faillissement aangevraagd voor bio-energiecentrale in Harderwijk

Bio-energiecentale Harderwijk
Bio-energiecentale Harderwijk © Waterschap Vallei en Veluwe
HARDERWIJK - De directie van de bio-energiecentrale Harderwijk (BECH B.V.) heeft maandag bij de rechtbank in Gelderland een aanvraag ingediend voor een faillissement. Dinsdag is het faillissement door de rechtbank uitgesproken. In de afgelopen maanden hebben de directie, de Raad van Commissarissen en de aandeelhouders alle mogelijkheden verkend om de toekomst van de bio-energiecentrale Harderwijk veilig te stellen. Deze verkenningen hebben helaas geen positief resultaat opgeleverd.
De BECH heeft vanaf de start tegenvallers gekend. Dat heeft de eerste jaren geleid tot extra kosten en een lagere gasproductie. Daarnaast heeft de vennootschap structureel te maken gehad met lagere inkomsten voor het verwerken van mest, hogere kosten voor covergistingsproducten en gelijkblijvende gecontracteerde gasprijzen. Op dit moment is de financiële situatie van BECH B.V. zodanig dat een faillissement onafwendbaar is.
Eind 2016 hebben Jan Bakker Duurzaam Midden en Waterschap Vallei en Veluwe het initiatief genomen om een bio-energiecentrale te bouwen voor het opwekken van biogas en duurzame bijproducten. De centrale staat op het terrein van de rioolwaterzuivering van het waterschap in Harderwijk. Door het vergisten van koeien- en kalvermest, gemengd met producten uit de landbouw en de voedselindustrie ontstaat biogas dat opgewerkt wordt tot groen gas geleverd aan het aardgasleidingnetwerk in Harderwijk.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!