Instellingen

Schaapherders nemen maatregelen nadat wolf schaap doodbeet

De schaapskudde van Daphne van Zomeren
De schaapskudde van Daphne van Zomeren © Daphne van Zomeren
VIERHOUTEN - Schaapherder Daphne van Zomeren en haar collega-herders dragen nu een alarmtoeter bij zich. Denk aan zo'n gastoeter die ook bij voetbalwedstrijden gebruikt worden. Dit doen ze nadat eerder deze maand een wolf op klaarlichte dag een schaap doodbeet. Ook vertrekken ze 's ochtends een uurtje later met de kudde; in plaats van om 08.00 uur starten ze nu om 09.00 uur. Dan is het lichter en lopen de schapen minder risico.
Het zijn maatregelen die ze op korte termijn kon nemen, net zoals de locatie waar ze met de kudde heen gaan. “We lopen nu in Vierhouten en kiezen ervoor om niet meer heel diep de hei op te gaan”, vertelt Daphne. “We kiezen meer de voorzijde, dichter bij het dorp. Daar waar meer mensen zijn.” Ook is het nu herfstvakantie en dus drukker in het bos. De herderin denkt daarom dat de wolf nu minder snel zich laat zien. “Maar dat kunnen we niet met zekerheid zeggen.”

'Goed iets mee te hebben'

Het dragen van de toeter geeft Daphne niet per se een veiliger gevoel, maar het is wel goed iets mee te hebben. “We weten niet of het helpt, we kunnen het niet even testen. Maar het is wel belangrijk om veel geluid te maken als je een wolf ziet. De toeter kan 'm dan afleiden,” legt ze uit. Herder Marc Baars schreeuwde tijdens het incident naar de wolf, maar aan geschreeuw kunnen wolven wennen, zegt Daphne. “Als je een paar keer schreeuwt, heeft dat ook geen effect meer. Daarom willen we op veel verschillende manieren lawaai maken.”
De schapen blijven 's nachts nog wel op de hei staan. Dan staan ze binnen nachtrasters die al bewezen goed werken tegen de wolf. De schapen staan dan dus veilig. De drie wolven zijn door de verschillende herders niet meer gezien in het gebied. “We gaan ervan uit dat ze nog wel in de omgeving zijn”, zegt Daphne. Op dit moment lopen drie schaapskuddes rond bij Vierhouten en Elspeet. In totaal gaat het om zo'n 800-900 schapen.
Artikel gaat verder onder de foto
De alarmtoeter
De alarmtoeter © Daphne van Zomeren

Langetermijnoplossingen

De herders kijken ook al naar langetermijnoplossingen, maar die zijn nog niet zo makkelijk te realiseren. Zo willen ze gaan onderzoeken of er kuddebeschermingshonden ingezet kunnen worden. “Dat is iets wat we niet à la minute kunnen doen, daarvoor moeten het geschikte honden zijn. En dat vraagt van ons ook wel veel”, legt Daphne uit.
Ook kijken ze naar andere mogelijkheden om de kuddes bij de wolf weg te houden. “Denk dan in de richting van een alarmpistool bijvoorbeeld. Maar dat mag niet zomaar, dus dat moet worden uitgezocht.” De wolf heeft de hoogste staat van bescherming, dus dat maakt het ook ingewikkeld. “Er zijn nu weinig dingen die we kunnen doen om ons te beschermen.”

Alleen op pad

Daphne gaat wel nog alleen met de kudde op pad. Met meerdere herders op pad gaan kan ook nog een optie zijn. Daphne is niet bang voor haarzelf, maar wel voor de honden en schapen.
Gemeentebelang vroeg zich af welke maatregelen de herders kunnen nemen en legden daarom afgelopen weekend een werkbezoek af bij Daphne en het bestuur van de schaapskooi.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!