Instellingen

D66 Veenendaal verzoekt om spoeddebat naar aanleiding van NRC artikel inzake infiltratie Veenendaalse moskeeën

De Nasser Moskee in 2016
De Nasser Moskee in 2016 © RTV Utrecht
VEENENDAAL - Youssef Boutachekourt, Fractievoorzitter D66 Veenendaal, heeft een spoeddebat aangevraagd naar aanleiding van een artikel in de NRC op 15 oktober over infiltratie in moskeeën in opdracht van diverse gemeenten.
De gemeente Veenendaal staat op de lijst van gemeenten die opdracht hebben gegeven aan het bureau NTA (‘Nuance door Training en Advies’) om te infiltreren in moskeeën. Hoogleraar staats- en bestuursrecht Ymre Schuurmans maakt duidelijk dat hier sprake is van onrechtmatige praktijken, helemaal als deze opdracht wordt uitgevoerd door een particulier bureau. Met andere woorden: de gemeente Veenendaal en het bureau NTA zouden hierin de wet hebben overtreden.
Boutachekourt stelt dat hij heeft begrepen dat diverse gemeenten vanwege deze onrechtmatigheid geweigerd hebben een dergelijke opdracht te verstrekken aan NTA.
Hij constateert dat deze handelingen van de gemeente Veenendaal en NTA, zonder medeweten van de raad, veel onrust heeft veroorzaakt in de Veenendaalse samenleving, in het bijzonder de moslimgemeenschap. Het bestuur van Moskee Nasser dat op heden open en goed samenwerkte met de gemeente is eveneens geschokt.Deze ontwikkelingen baart hem ernstige zorgen. Ze ondermijnen het vertrouwen van de burgers in haar overheid aanzienlijk.
De grondrechten van alle inwoners lijken, gelet op de bevindingen van de NRC, enorm geschaad te zijn.
D66 wil daarom opheldering over de gang van zaken. Om deze reden verzoekt D66, mede namens DENK, Lokaal Veenendaal, GroenLinks, SP, PVDA, Fractie Saidi, ChristenUnie, ProVeenendaal en het CDA, om een spoeddebat dat plaats zal vinden op donderdagavond 21 oktober om 19:30 uur.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!