Lokaal

Column Vincent Cantrijn: Houtkachelontmoedigingsambassadeur

Vincent Cantrijn
Vincent Cantrijn © RN7
REGIO - Columnist Vincent Cantrijn schrijft wekelijks over politiek en maatschappelijke ontwikkelingen in de regio.
De gemeente Nijmegen wil het stoken van hout in open haarden en kachels verminderen om de uitstoot van fijnstof te verlagen. Komende week start daarom een proef in Nijmegen-West. Wie vóór het einde van dit jaar de houtkachel verwijdert of verduurzaamt kan een subsidie van duizend euro krijgen. Alle begin is moeilijk, want vooralsnog is er slechts geld voor het verwijderen van twintig houtkachels. Echt veel hout zal het nog niet snijden. Maar alleen het idee al dat dit een opmaat is voor een algeheel verbod op het stoken van hout levert weer stof genoeg op voor positieve en negatieve opwinding. Weer pleit ik voor het afschaffen van de mogelijkheid om te reageren op nieuwsberichten op de site van de Gelderlander. Dat GeenStijl en sociale media polariserend werken is niet tegen te houden. Men gaat zijn gang maar op die fora. Maar de Gelderlander moet zich hiervoor niet laten lenen. Ogenblikkelijk uitscheiden met het geven van een podium voor persoonsgerichte ongenuanceerde bagger en gescheld. Zonder dat digitale gescheld is het volstrekt helder dat er voor-en tegenstanders zijn.
Zo zien schoorsteenvegers deze ontwikkeling met lede ogen aan. Daar gaat hun werkgelegenheid. Zijn ze net zo lekker bezig met milieubewust vegen en het aanbrengen van duurzame aanpassingen aan schoorstenen en dan zoiets. Moet er binnenkort naast een gemeentelijke herstelmanager horeca ook nog voorzien worden in de functie van een herstelmanager schoorsteenvegersbranche. En is een roetveegpiet ook al niet meer mogelijk. Het is toch allemaal niet meer bij te benen zo snel de ontwikkelingen gaan. Ik las een pleidooi om Hubert Bruls als een soort wijze oudere in de strijd te gooien om daadkrachtig te pleiten voor het wegdoen van houtkachels. Met zijn stem en postuur zou dat wel tot een positief resultaat leiden. Dat vind ik geen goed idee. Bruls heeft het al druk genoeg met het in toom houden van onwelwillende kroegbazen. Pleiten om houtkachels de deur uit te doen kan hij er de komende tijd even niet bij hebben. Maar geen paniek. Er is een veel beter alternatief om die rol te vervullen. Wat te denken van Loetje uit de Kolpingbuurt? Sinds de veelbesproken documentaire van Fons de Poel over deze wijk is Loetje een bekende Nijmegenaar. Twee weken geleden stond er een artikel inclusief een foto van hem in de krant. Dat was niet zo maar. Loetje gaat zijn kratje bier voortaan op een E-bike halen en niet meer op Beppie, zijn oude vervuilende brommer. Loetje verwoordde het als volgt: “Ik moet toch een beetje met het milieu meedoen hè? Overal komen windmolens, steenkolenfabrieken sluiten en dan kom ik aanrijden met mijn Tomos waar iedereen van gaat hoesten.”
Dit is van een schitterende eenvoud. Zo’n artikel en zo’n foto hebben meer impact op het halen van de klimaatdoelen dan de gezamenlijke communicatiestrategieën van Jan van der Meer en Henriëtte Tiemens. Gewoon een beetje met het milieu meedoen. Voor Loetje is dat niet te veel gevraagd. Daarom draag ik Loetje voor als houtkachelontmoedigingsambassadeur.
Vincent Cantrijn