Instellingen

Jubilarissen en een nieuwe spuitwagen bij Brandweer Groesbeek

Nieuwe brandweerwagen in Groesbeek
Nieuwe brandweerwagen in Groesbeek © Peter Hendriks
Burgemeester bedient de hoogwerker
Burgemeester bedient de hoogwerker © Omroep Berg en Dal
John Jacobs 40 jaar bij de brandweer
John Jacobs 40 jaar bij de brandweer © Peter Hendriks
Oscar Ooievaar, 25 jaar brandweervrijwilliger
Oscar Ooievaar, 25 jaar brandweervrijwilliger © Peter Hendriks
GROESBEEK - Zaterdag 16 oktober vond in Groesbeek de jaarlijkse korpsmiddag van het plaatselijk brandweerkorps plaats. Twee brandweerlieden werden gehuldigd met hun respectievelijk 25- en 40-jarig jubileum. Ook onthulde burgemeester Mark Slinkman van de gemeente Berg en Dal een splinternieuwe brandweerwagen.

Twee jubilarissen

De eerste jubilaris die de bijbehorende versierselen kreeg opgespeld was Oscar Ooievaar. Oscar is reeds 25 jaar bij de vrijwillige brandweer, waarvan 8 jaar in Badhoevedorp en 17 jaar in Groesbeek. Binnen het korps is hij coördinator van de oefeningen met gevaarlijke stoffen en hij bedient al enkele jaren de hoogwerker.
John Jacobs kwam bij het korps op 1 september 1981, en is derhalve al 40 jaar brandweervrijwilliger. Dit is een uitzonderlijk lange diensttijd als brandweerman. In deze lange periode heeft John een muur vol diploma's gehaald en is binnen het korps dus van alle markten thuis. "Een combinatie van natuurlijk gezag en ook gebrek aan angst voor de mobilofoon maken hem een goede bevelvoerder", aldus burgemeester Slinkman in zijn toespraak. "Steeds heb je een gedegen vakkennis weten te koppelen aan sociaal gevoel en grote betrokkenheid."

Nieuwe brandweerwagen

Aansluitend ging het hele gezelschap naar buiten waar 'iets' verborgen stond onder een groot doek. Dit bleek de nieuwe brandweerwagen te zijn, en met behulp van de hoogwerker onthulde de burgemeester de wagen. Groepchef Paul van Ooijen: "Deze wagen kost maar liefst 350.000 euro, maar dan kunnen we ook weer jaren vooruit."

Nieuwe snufjes

De nieuwe wagen is voorzien van de nieuwste snufjes op het gebied van brandbestrijding en reddingswerk. Zo zijn er voor het reddingsmateriaal nieuwe accu's die vele malen langer meegaan dan hun voorgangers. Verder werkt het hele spuitmechanisme nu digitaal. "De vooropleiding voor het gebruik van deze wagen gebeurde in Virtual Reality. Op die manier kon er heel realistisch getraind worden", aldus de groepchef.
Het korps gaat nu intensief aan de slag met het oefenen met deze wagen, waarna een evaluatie en eventuele aanpassingen volgen. In de loop van november zal deze dan daadwerkelijk in gebruik worden genomen. "Alle korpsen in de veiligheidsregio krijgen op de duur zo'n zelfde wagen, waardoor mens en materiaal makkelijker uitwisselbaar wordt."
Omroep Berg en Dal TV was aanwezig.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!