Lokaal

Gijsbert zag zwijn aangereden worden: 'Dat doet wat met je'

Zwijn ter illustratie. Niet het zwijn waar Gijsbert zich over ontfermde
Zwijn ter illustratie. Niet het zwijn waar Gijsbert zich over ontfermde © Pixabay
NUNSPEET - Een wild zwijn van zo'n twee jaar oud is vrijdagochtend aangereden op de N310 bij Nunspeet. Gijsbert Ton en zijn collega zagen het allemaal gebeuren. Het dier werd op de andere rijbaan geraakt en kwam op hun weghelft terecht.
“We zijn onmiddellijk gestopt en blokkeerden de weg zodat we het zwijn en het andere verkeer konden beschermen”, vertelt hij. De mannen hadden een werkbus met zwaailichten bij zich. Dat kwam goed van pas, omdat het nog donker was toen de aanrijding gebeurde. De collega van Gijsbert belde de politie en Staatsbosbeheer.
Artikel gaat verder onder de foto
Het aangereden zwijn lag eerst knock-out op de weg
Het aangereden zwijn lag eerst knock-out op de weg © Gijsbert Ton
De collega's wilden samen het zwijn de berm intrekken, maar Gijsbert zag dat het dier nog leefde. “Ik probeerde het zwijn rustig te benaderen en liet hem zichzelf naar de berm manoeuvreren. Daar stond hij met enige moeite op en keek mij aan en liep toen langs mij heen de weg over richting de heide.”

Emoties

Gijsbert was blij dat het dier nog leefde, maar denkt wel dat 'ie inwendig letsel heeft en alsnog kan bezwijken. “Het was goed dat Staatsbosbeheer kwam om het zwijn op te sporen en eigen conclusies te trekken.” Hoe het nu met het zwijn gaat, weet Gijsbert niet.
De aanrijding doet wat met Gijsbert. “Ik voelde mij betrokken, mede omdat ik hier vandaan kom en ben opgegroeid met wild. Zelf ben ik ook eens op dezelfde manier door een auto aangereden en heb dat ook met zwaar inwendig letsel overleefd.”