Lokaal

Wethouder: “Nijmegen gaat wegvallende cultuursubsidies provincie niet compenseren”

Verschillende Nijmeegse cultuurorganisaties krijgen te maken met wegvallende provinciale subsidies.
Verschillende Nijmeegse cultuurorganisaties krijgen te maken met wegvallende provinciale subsidies. © Unsplash
NIJMEGEN - Culturele organisaties in Nijmegen die de afgelopen tijd gebruik hebben kunnen maken van een subsidie vanuit de provincie Gelderland, hoeven er niet op te rekenen dat de gemeente Nijmegen wegvallende subsidies gaat compenseren. Dat zegt wethouder Noël Vergunst (GroenLinks) woensdagavond.

Jeugdtheater

Cilia Daemen (GroenLinks) trok aan de bel bij de wethouder naar aanleiding van signalen van het jeugdtheater en in het bijzonder Theatergroep Kwatta. “De provincie is binnen cultuur scherp aan het kiezen en deel van de provinciale subsidies gaan wegvallen. Dat betekent dat er meerdere Nijmeegse cultuurorganisaties een deel van hun inkomsten zien wegvallen. Wij zijn bezorgd over de positie van het jeugdtheater. Dat is een plek voor jong talent waar bestaande organisaties zoals Theatergroep Kwatta al jarenlang expertise heeft opgebouwd en voorstellingen maakt die goed gewaardeerd worden. Zij geven dat ze door het wegvallen van de provinciale subsidie en een eerdere Rijkssubsidie misschien wel gaan verdwijnen.”

Provincie

De wethouder geeft aan dat er middelen voor jeugdtheater zijn die de gemeente beschikbaar houdt. “We zijn intensief bezig met het jeugdtheater. Maar laat ik er duidelijk over zijn: wij gaan wegvallen provinciale subsidies niet compenseren, net als de weggevallen Rijkssubsidie van Kwatta. Het gaat om veel geld per jaar. We werken samen met de provincie in het versterken van de positie van het jeugdtheater, maar die reageert daar erg traag in. Het zou mooi zijn als Kwatta dezelfde rol kon blijven vervullen, maar het kan ook zijn dat dat niet lukt.”