Lokaal

In Nederland kunnen 400 tot 500 wolven leven, schatten onderzoekers

Komende jaren komen er waarschijnlijk meer wolven in Nederland.
Komende jaren komen er waarschijnlijk meer wolven in Nederland. © Anna Hinckel via Pexels
EDE - Vee in de wei moet goed worden beschermd om samen te kunnen leven met de wolf. Dat is een van de belangrijkste conclusies van een rapport van Wageningen Environmental Research over de wolf in Nederland. De onderzoekers schatten dat in ons land zo’n 400 tot 500 wolven kunnen leven.
Het rapport is gemaakt in opdracht van BIJ12, het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en het Interprovinciaal Overleg. "Wolven horen hier thuis en kunnen prima leven in een land als Nederland, helemaal als we bereid zijn rekening met de natuur te houden", stellen de onderzoekers.
In de afgelopen zes jaar zijn in Nederland 34 wolven waargenomen. Van de 28 wolven die minstens een half jaar geleden voor het eerst in ons land werden gesignaleerd, weten de onderzoekers dat nog altijd een kwart in ons land leeft. Op de Veluwe is sprake van een roedel: een paar met meerdere jongen.

'Unieke situatie'

Eén van de onderzoekers stelt tegenover RTV Oost dat dit ‘een unieke situatie’ is. Hij zegt: "Nooit eerder vestigde de wolf zich in een land met zo'n hoge mens- en veedichtheid
Komende jaren komen er waarschijnlijk alleen maar meer wolven bij. Deels omdat er meer wolven worden geboren, maar ook omdat er meer wolven uit landen om ons heen deze kant op komen.