Lokaal

Speciale tegels gelegd om aandacht te vragen voor blindegeleidelijnen

Houd de lijn vrij!-tegels naast blindegeleidelijn in Wijchen
Houd de lijn vrij!-tegels naast blindegeleidelijn in Wijchen © RN7
WIJCHEN - In Wijchen zijn drie 'Houd de lijn vrij!'-stoeptegels geplaatst om mensen meer bewust te maken van de blindegeleidelijnen. Dit is het initiatief van commissielid Dave Herms voor Wijchen Lokaal. De tegels van het Bartiméus Fonds zijn geplaatst door de gemeente om te voorkomen dat de geleidelijnen bezet worden door fietsen, terrasmeubelen of marktkraampjes.
Herms is lange tijd vrijwilliger geweest bij muZIEum; een museum waar mensen kunnen ervaren hoe het is om blind te zijn. ‘’Hier hoorde ik verhalen van blinde mensen over hoe ze hun weg door de stad moeten vinden. Als politicus kan ik er in mijn woonplaats meteen iets aan doen.’’ Herms besloot meteen actie te ondernemen om meer mensen bewust te maken van de geleidelijnen in het centrum.
De tekst gaat verder onder de video:

Geen officiële lijnen

Hoewel het initiatief van Dave een stap in de goede richting is, vindt Roland van Grinsven die als medewerker bij Visio werkt, dit niet de juiste oplossing. Visio is een landelijke organisatie die mensen ondersteunt met een visuele beperking. "Helaas heeft de gemeente Wijchen niet door wat een blindegeleidelijn zou moeten zijn, want dit is een goot. Die kan je wel benoemen als geleidelijn, maar daarmee is het niet geschikt voor blinde mensen." Doordat Van Grinsven in het verleden bij de Oogvereniging werkte, schreef hij mee aan de richtlijnen waar dergelijke lijnen aan moeten voldoen.
Hij vindt dat de witte streepjes die je op de 'Houd de lijn vrij'-tegel ziet, niet overeenkomen met de blindegeleidelijnen in Wijchen. "De strepen op de tegel, zijn heel wat anders dan de roestvrije stalen strip die nu in het centrum ligt." Paul Loermans, wethouder voor openbare werken, vertelt waarom er twaalf jaar geleden voor deze lijnen gekozen is: ‘’Toentertijd vond men het niet zo mooi om dat op de traditionele manier te doen. Persoonlijk denk ik dat dat de officiële witte stenen eigenlijk beter zijn. Voor nu gaan we kijken of het met de speciale 'Houd de lijn vrij'-tegels beter gaat met het vrijhouden én zichtbaar maken van de bestaande geleidelijnen."

Handhaven op de markt

Van Grinsven legt ook uit dat er niet goed met de goot wordt omgegaan. "Op de markt bijvoorbeeld, staan veel kramen op de geleidelijnen. Dat betekent dat als je slechtziend of blind bent, daar je weg dus niet kan vinden. Eigenlijk moet de gemeente hier handhaven." De wethouder laat in reactie weten dat de gemeente de ondernemers hierop gaat aanspreken.
Herms is op de hoogte dat er in Wijchen ook geen officiële blindegeleidelijnen liggen. "Hier wil ik mij in de toekomst hard voor gaan maken. Dit doe ik als ik gekozen wordt tot raadslid, maar ook als ik niet gekozen wordt. Het zal dan alleen wat moeilijker zijn om dit voor elkaar te krijgen; ik wil gewoon dat Wijchen toegankelijk is voor iedereen."