Lokaal

De druivenpluk is weer begonnen !

GROESBEEK - Wanneer je door de buitengebieden van Groesbeek rijdt, en je ziet de glooiende hellingen en volle wijngaarden, dan waan je je even in de wijngebieden in Duitsland en Frankrijk. Eind september is het tijd voor de jaarlijkse druivenoogst.

Nederlandse Wijnfeesten

Vorige week vond in Groesbeek nog een aangepaste versie van de Nederlandse Wijnfeesten plaats, en vele bezoekers wisten de wijngaarden te vinden. De druivenoogst van vorig jaar werd, in de vorm van wijn, in de fles maar vooral ook in het glas, gepresenteerd.

Koude en natte zomer

De verwachting met de koude en vrij natte zomer die we achter de rug hebben was dat de oogst later zou plaatsvinden. "Gelukkig heeft het weer in september veel goed gemaakt", zegt wijnboer Johan Grutters van Wijngaard de Plack. "We kunnen nu gelukkig plukken, al hadden de druiven iets rijper mogen zijn". Men is blij dat er toch geoogst kan worden, want ook de spreeuwen zijn op druivenjacht. De door de vogels veroorzaakte schade aan de vruchten zie je op verschillende plaatsen in de gaard terug.
Voor iedere wijnstok moet je rekenen op een kwartier werk per jaar, dus reken maar uit hoeveel tijd we kwijt zijn met ruim 4500 stokken
Het is nog een hele klus voordat de druif uiteindelijk geplukt is en tot wijn kan worden gemaakt. "Voor iedere wijnstok moet je rekenen op een kwartier werk per jaar, dus reken maar uit hoeveel tijd we kwijt zijn met ruim 4500 stokken".
Wijngaard de Plack is één van de vele wijnbedrijven in Groesbeek en sinds 2006 actief met wijn. Het bedrijf heeft nu 1,5 hectare waarop diverse druivensoorten groeien.
Omroep Berg en Dal TV nam een kijkje in de wijngaard: