Gelderse Vallei

GroenLinks Ede: Stijgende energieprijzen rampzalig voor minima

Ede keert in oktober extra €500,- uit voor hoge energieprijzen
Ede keert in oktober extra €500,- uit voor hoge energieprijzen © Pixabay
EDE - De fractie van GroenLinks heeft schriftelijke vragen gesteld over de gevolgen van de stijgende energieprijzen voor mensen op het bestaansminimum. GroenLinks Ede heeft het gemeentebestuur gevraagd hoe mensen, die leven op een bestaansminimum, geholpen kunnen worden nu de energiekosten extreem hoog oplopen. Zonder hulp zouden ze zeker in financiële problemen komen.
Ellen Out schrift op de website van GroenLinks Ede: "De energieprijzen stegen in het afgelopen jaar zo hard dat een gezin met een gemiddeld energieverbruik zo’n 500 euro per jaar meer zal moeten betalen voor gas- en elektra. De energiemaatschappijen verwachten dat in januari 2022 opnieuw een prijsstijging zal worden doorgevoerd."
"Voor mensen die moeten rondkomen van een bestaansminimum is dit niet op te vangen. Uit de rijksbegroting blijkt dat de koopkracht van de meeste mensen op peil blijft, maar juist voor mensen in de bijstand laat het kabinet de koopkracht dalen. Mensen die afhankelijk zijn van een minimaal inkomen worden hiermee nog verder in de armoede geduwd. Onbegrijpelijk en onfatsoenlijk wat ons betreft.
Uitgangspunt voor GroenLinks is dat onze inwoners recht hebben op bestaanszekerheid. Dat lukt niet als mensen met dit soort onverwachte ontwikkelingen te maken krijgen.", aldus Ellen Out.
GroenLinks stelt voor dat de gemeente Ede bij kan springen via het minimabeleid en zou een tijdelijk energietoeslag kunnen verstrekken, maar dan moet hier wel geld voor vrijgemaakt worden in de begroting 2022.