Lokaal

Nieuw jeugdhonk Arkgemeente geopend

EDE - Op zaterdag 25 september is het nieuwe jeugdhonk van de Arkgemeente uit de wijk Veldhuizen tot drie keer toe geopend. Een langgekoesterde wens van de wijkgemeente van Hervormd Ede is hiermee nu in vervulling gegaan. De openingshandelingen vonden plaats tijdens de jaarlijkse startdag van de gemeente. Deze vond dit jaar plaats in sessies wegens de geldende corona-adviezen en maatregelen.
Wijkgemeente de Ark komt sinds 1981 bij elkaar in het gelijknamige kerkgebouw aan de Heyendaal in Veldhuizen. De afgelopen jaren groeide het jeugd- en jongerenwerk van de Ark uit haar jasje. Het kerkgebouw was niet geschikt om makkelijk grote groepen kinderen en jongeren een mooie tijd te kunnen bezorgen. Met veel kunst en vliegwerk lukte het de vrijwilligers de afgelopen jaren om de activiteiten plaats te laten vinden maar de wens om een ruimte te hebben die van en voor de jeugd en jongeren zelf was groeide sterk. Helaas was er op de begroting van de kerk geen financiële ruimte om uit te bouwen.
In september 2019 kreeg de wijkgemeente een simpele vraag: “als we willen aanbouwen zullen we zelf € 250.000,- bij elkaar moeten zien te krijgen”. Drie maanden later was duidelijk dat dit geld er zou komen. Een grote groep mensen gaf graag en veel en de hele wijkgemeente deed enthousiast mee aan de acties die gevoerd werden om het geld bij elkaar te krijgen. Toen het streefbedrag was behaald is er gezocht naar een aannemer en kon het werk beginnen. Al met al duurde het langer dan gedacht maar is er nu een prachtige jeugdruimte aan de Ark gebouwd. Deze ruimte geeft naast veel extra mogelijkheden voor het jeugd- en jongerenwerk ook de mogelijkheid voor diverse andere activiteiten in de buurt Veldhuizen. Zo start 5 oktober bijvoorbeeld de peuterinloop voor Veldhuizen B in de Ark.
Door de covid-beperkingen vond de officiële handeling drie keer plaats in de aanwezigheid van verschillende groepen gemeenteleden. De openingshandelingen werden vertrokken door drie jongeren uit de gemeente: Tobias (18), Micha (14) én Aaron (17). Door het lintje door te knippen openden ze symbolisch de nieuwe jeugdruimte.
Davy Hoolwerf, de nieuwe wijkpredikant van de Ark praatte het geheel aan elkaar. Hij liet zich inspireren door het Bijbelboek Nehemia waar beschreven wordt hoe het volk Israël na de herbouw van Jeruzalem weer in de Bijbel ging lezen, samen aten en sinds lange tijd weer het Loofhuttenfeest ging vieren. Na de corona-periode als Arkgemeente weer samen eten, buiten - nadat er aangebouwd is, de vergelijking was snel getrokken. De predikant hoopte dat de Arkgemeente net als Israël toen niet bedroefd zou zijn “want de vreugde die de HEER u geeft, is uw kracht.”. Na het officiële gedeelte was er ruim de gelegenheid om elkaar te ontmoeten en samen te eten. De kinderen konden zich lekker uitleven op twee springkussens.
Naast de opening van de nieuwe ruimte is de gemeentedag ook de symbolische aftrap van het nieuwe seizoen. Al het jeugdwerk, het kringwerk en diverse andere activiteiten worden weer opgestart na de zomerstop. Voor de zondagse samenkomsten zullen de komende weken nog wel flinke beperkingen gelden. Belangstellenden moeten zich vooraf inschrijven zodat er maximaal 210 kerkgangers per dienst komen. Zo kan de geadviseerde ‘gepaste afstand’ gehandhaafd worden. De meeste andere activiteiten lijken weer mogelijk te zijn zonder al te veel beperkingen.