Lokaal

Week van het Landschap: zoveel te doen bij Geldersch Landschap & Kasteelen

EDE - Elk jaar, en altijd tijdens de herfstvakantie, viert Nederland de Week van het Landschap. Een evenement waarbij onze variëteit aan mooie landschappen in het zonnetje wordt gezet en waarin er van alles in de buitenlucht te doen is.
Meer dan 100 prachtige natuurgebieden, kastelen en landgoederen zijn aan de zorg van Geldersch Landschap & Kasteelen (GLK) toevertrouwd. Dit erfgoed is in pico bello conditie. En zoiets moois mag je natuurlijk niet voor jezelf houden, daar mogen zoveel mogelijk mensen van meegenieten. Tijdens de Week van het Landschap van 16 tot en met 31 oktober is er daarom nóg meer te beleven dan anders en zetten we de poorten naar de omgeving extra open.

Ultiem herfstgevoel

Er is een uitgebreid programma van excursies, activiteiten en rondleidingen. Jong en oud, voor iedereen is er wel wat leuks te doen. Voor het ultieme herfstgevoel kun je bijvoorbeeld mee met een paddenstoelenwandeling of herfstwandeling met de boswachter. Zij kennen de mooiste plekjes en geven veel leuke achtergrondinformatie over de planten en dieren die er leven, over het ontstaan van het gebied en natuurlijk de typische herfstverschijnselen.

Kasteelwandelingen

Speciaal dit jaar tijdens de Week van het Landschap organiseren we 4 wat langere wandelingen vanaf een kasteel. Deze wandelingen zijn, samen met 8 andere, te vinden in de net nieuw verschenen kastelenwandelgids. Je gaat op pad met een van de schrijvers die samen met een GLK-boswachter de wandeling begeleidt.
Leven als in de ijzertijd bij de ijzertijdboerderij in Wekerom bij het Wekeromse Zand; 16 oktober 2021:
Ervaar zelf hoe het werken en leven er in de ijzertijd aan toe ging. Kom ook weven of sieraden maken, bekijk de ijzertijdboerderij en een computer-reconstructie van een ijzertijderf.
Waan je een echte archeoloog door scherven aan elkaar te plakken, wandel mee met de boswachter of bezoek het mammoetjong in Museum Lunteren en leer daar meer over het leven van vroeger.
Geldersch Landschap & Kasteelen organiseert in samenwerking met gemeente Ede, PRAE, AWN en Museum Lunteren een dag over leven in de ijzertijd, met diverse activiteiten voor jong en oud.
Datum: zaterdag 16 oktober; Tijd: 10.30 - 16.30 uur; Deelname: gratis
Locatie: de IJzertijdboerderij aan de Vijfsprongweg in Wekerom/Lunteren. Tevens fietsknooppunt 76.

In de vroege ochtend in stilte op zoek naar moeflons: Moeflonexcursie op het Wekeromse Zand; 23 oktober 2021

Op het Wekeromse Zand loopt een flinke populatie moeflons. Samen met de heidekoeien, houden zij het zand op deze mooie zandverstuiving levend en dynamisch.
Weinig Nederlanders hebben het kleine, harige dier met de indrukwekkende, gedraaide hoorns in het wild gezien: de Moeflon. De reden daarvoor is dat dit wilde schaap zeer schuw is, een goed gehoor heeft en zich overdag het liefst in het bos schuilhoudt.
De boswachter neemt u mee op zoek naar deze dieren en vertelt u het een en ander over dit bijzondere dier. De natuur blijft onvoorspelbaar, dus de kans dat we de dieren zien is redelijk aanwezig, maar ze kunnen zich ook te goed verstoppen.
Vooraf online reserveren is noodzakelijk.
Tijd: start om 8.00 uur. Duur: ca. 2 uur; Deelname: 5,00 euro p.p., donateurs 2,50 euro op vertoon van een geldige GLK donateurspas. Deze excursie is niet geschikt voor kinderen.
Opmerking: Stilte tijdens de tocht is noodzakelijk. Trek stevige schoenen aan. Deelnemers dienen er rekening mee te houden dat een deel van de wandeling door mul zand gaat.
Startlocatie: de parkeerplaats aan de oostzijde voorbij de voormalige vuilstortplaats ten zuiden van Wekerom.

Programma

Dit is nog maar een kleine selectie uit de vele activiteiten van GLK. Wil je meer informatie over excursies met de boswachter, middeleeuwse ontmoetingen, prinsessenrondleidingen, fietsroutes of familievoorstellingen? Kijk dan voor het hele programma op www.glk.nl/weekvanhetlandschap