Noord-Veluwe

Nunspeet presenteert een ‘solide en uitdagende begroting’ voor volgend jaar

Uitdagende begroting voor Nunspeet.
Uitdagende begroting voor Nunspeet. © RTV Nunspeet
NUNSPEET - Het college van B&W presenteert ook dit jaar een sluitende Programmabegroting 2022-2025 aan de gemeenteraad. In de begroting laat het college zien waaraan zij het geld wil besteden. Te denken valt aan het project De Wiltsangh, onderwijshuisvesting en de herinrichting van de stationsomgeving.
Ook de uitgaven met betrekking tot de duurzaamheidsopgave en de klimaatdoelstellingen staan hoog op de agenda. Daarnaast is rekening gehouden met de wensen van de politieke partijen uit de perspectievennota.
Een sluitende begroting betekent dat de uitgaven en de inkomsten in balans zijn, waardoor de gemeentelijke financiën houdbaar blijven voor de toekomst. De inkomsten van de gemeente komen voor het grootste deel uit de zogenaamde algemene uitkering van de landelijke overheid. Deze vallen ondanks de coronacrisis hoger uit dan vorig jaar, behalve voor het onderdeel Jeugdzorg, dat ondanks de incidentele verhoging nog steeds een tekort laat zien. Verdere inkomsten komen uit gemeentelijke belastingen, die een beperkte verhoging laten zien.
Vorig jaar stempelde de coronacrisis de begroting en dat is ook dit jaar het geval. “Het blijft een grote uitdaging voor de gemeentelijke organisatie om alle extra werkzaamheden die daaraan verbonden zijn uit te voeren. Ondanks het feit dat de landelijke overheid veel compenseert moet een deel ook uit eigen middelen komen. De onzekerheid hoe lang het virus onder ons blijft, zal ook impact hebben op de lopende begroting”, aldus de gemeente.
Wethouder Leen van der Maas: “De gemeentelijke begroting meerjarig sluitend krijgen is het jaarlijks terugkerend thema voor het college. De nu gepresenteerde begroting voldoet aan dit doel, ondanks de vele uitdagingen!”
Op donderdag 28 oktober buigt de Nunspeetse gemeenteraad zich over de begroting.