Lokaal

2 plannen voor herstel van de stadsgracht

WAGENINGEN - De gemeenteraad wil de stadsgracht weer in oorspronkelijke staat herstellen. Dus de gracht weer vanaf de Hoogstraat verbinden met gracht aan het Plantsoen. De politieke partijen bekeken afgelopen week in een rondetafelgesprek diverse mogelijkheden. Er liggen nu twee opties op tafel, die volgens het college het onderzoeken waard zijn. De gemeenteraad krijgt het verzoek 150.000 euro beschikbaar te stellen, zodat de plannen verder kunnen worden uitgewerkt.

De eerste optie

De eerste optie is om het oude SNS gebouw en de Serres volledig af te breken en de gracht rechtstreeks te verbinden met de gracht aan het Plantsoen. Op de plek komt dan een park. De Gedempte Gracht verliest dan circa 16 parkeerplaatsen. Het nieuwe vestingpark kan ruimte bieden aan een nieuw gebouw dat de entree naar Wageningen vormt. In dit gebouw kan horeca met een terras aan het water komen met daarboven appartementen. Het vestingpark biedt kansen voor meer groen. Daarmee krijgt de Wageningse binnenstad een volledig nieuwe entree.

De tweede optie

Een tweede optie is om een deel van het gebouw van Pets Place te slopen. Het gedeelte aan het Plantsoen zal dan blijven bestaan. Op de begane grond kan dan Pet's place en horeca komen. Ook kan op deze wijze de stadsgracht in ere worden hersteld zoals het vroeger was. De eigenaar van het pand Mw. Malenstein geeft aan dat het gedeeltelijk afbreken van het pand bouwtechnisch niet mogelijk is. In deze variant kunnen ook de bestaande serres blijven bestaan. Er komt dan een doorlopende gracht. De parkeerplaats achter Pet's Place heeft dan wel 22 plaatsen minder. Er komt ook een brug om vanaf de parkeerplaats makkelijk op de Stationsstraat te komen.