Instellingen

Studentenvakbond AKKU niet blij met kamerbeleid gemeente Nijmegen

Voorzitter Kayleigh Hofstede van de studentenvakbond AKKU
Voorzitter Kayleigh Hofstede van de studentenvakbond AKKU © Mabel Elzinga

NIJMEGEN - De Nijmeegse gemeenteraad stemde woensdag in met een bestemmingsplan dat 'verkamering' moet tegengaan. Verkamering is de ontwikkeling waar in een relatief klein gebied, relatief veel panden worden omgebouwd tot studentenwoningen. Door deze maatregel wordt het voor studenten nog moeilijker om een betaalbare kamer te vinden, vreest de studentenvakbond AKKU.

Dit ‘Voorbereidingsbesluit facetbestemmingsplan kamerverhuur’ is een tijdelijke oplossing die moet gelden totdat er beleid is dat wordt goedgekeurd door de Raad van Staten.

“Sinds 2018 worden de mogelijkheden tot kamerverhuur drastisch ingeperkt. Woensdag kwam daar dit besluit bij. Daardoor wordt het nog moeilijker om kamers te verhuren”, legt Kayleigh Hofstede, voorzitter van de studentenvakbond uit. ”We komen al duizenden kamers tekort, dat wordt de komende jaren alleen maar erger. Op deze manier raakt Nijmegen haar label ‘studentenstad’ kwijt.”

Met het voorbereidingsbesluit is ingestemd, ondanks de conclusies die de gemeente over haar eigen beleid trok. Door het aantal geweigerde vergunningen is het niet gelukt om het kamertekort terug te dringen. Ook werd tijdens het overleg over studentenhuisvesting erkend dat de overlast door studenten tot enkele incidenten beperkt is gebleven. “Juist daarom is het zo gek dat de gemeente blijft inzetten op de aanpak van overlast”, zegt Hofstede. ‘“Het échte probleem, het stijgende kamertekort, blijft zo bestaan. Dat is om zorgwekkend. Het wordt hoog tijd dat de politiek haar oogkleppen af doet.”

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!