Rijk van Nijmegen

Groot protest bij APN, bewoners eisen sluiting 'stinkfabriek'

Veel omwonende aanwezig bij protest tegen asfaltfabriek
Veel omwonende aanwezig bij protest tegen asfaltfabriek © Anton Adelaar / RN7
NIJMEGEN - ''Wij worden doodziek van die vieze stinkfabriek''. Dat is de leus die woensdagavond door tientallen omwonenden geroepen werd tijdens een protest tegen het APN asfaltfabriek. Bewoners uit Nijmegen en Weurt eisen sluiting, nu uit onderzoek is gebleken dat de fabriek zeventien keer zoveel giftige stoffen uitstoot dan is toegestaan.
Tekst gaat verder onder de video:
Een buurtbewoner kan vaak niet slapen door de asfaltfabriek: ''Ik word 's nachts wakker, omdat ik moet hoesten en keelpijn krijg van de vieze lucht. Mijn geliefde ben ik kwijtgeraakt aan kanker. Je gaat je dan toch afvragen in hoeverre er een relatie mee is.''
Initiatiefnemer van het protest Chantal de Hommel vond het tijd voor opstand: ''Ik vind het niet meer van deze tijd dat zo'n fabriek naast een woonwijk staat. Zeker niet als het zoveel uitstoot.''

Gemeenteraad voor sluiting

De Nijmeegse gemeenteraad is het met de bewoners eens dat de fabriek moet sluiten, maar dat mag de gemeente niet zomaar doen. Daarom willen Nijmeegse politici dat de wetgeving wordt aangepast.

Ideeën

Omwonenden hebben al wel ideeën over wat er met de plek van APN moet gebeuren: ''Het zou prachtig zijn als er een verlengde van de woonwijk Hees komt. Uiteindelijk willen wij dat het hele bedrijventerrein wordt opgedoekt'', aldus De Hommel.

Ophef

De ophef ontstond op 3 september, toen een brief boven tafel kwam van de gemeente Nijmegen aan APN. Daarin dreigde de gemeente met een boete van maximaal 50.000 euro, omdat er tijdens een onaangekondigde controle was gebleken dat de fabriek veel meer giftige stoffen uitstootte dan is toegestaan.