Lokaal

'Mijn Indische Familie' op 27 september in Cultura

Mijn Indische Familie
Mijn Indische Familie © MataHary
'Mijn Indische Familie'is een theatervoorstelling uitgevoerd door theatergroep MataHary uit Ede. Wegens Corona moest de voorstelling verplaatst worden naar 27 september.

Het verhaal

Aan het eind van de 16e eeuw stonden voorouders van Mike aan de wieg van de Verenigde Oost Indische Compagnie. Met de terugkeer van zijn opa Ed naar het land van zijn Nederlandse voorouders in 1947 (dus Nederland) lijkt de cirkel na 350 jaar rond.
Mijn Indische Familie gaat over de enerverende belevenissen van Mike’s oer-grootouders, over de ware VOC-mentaliteit, over 350 jaar Nederlands Indië, over de tewerkstelling van zijn opa in de Japanse werkkampen en over de opkomst van het Indonesische nationalisme.
Met dit theaterstuk wordt teruggeblikt op het Nederlands Indische verleden. Het is een theatervoorstelling met 9 liedjes. Het is het oeroude Indië verhaal dat nauw verbonden is, als een soort navelstreng, aan de geschiedenis van Nederland anno 2021.
In het kader van 75 jaar herdenken, is de theatervoorstelling 'Mijn Indische Familie' niet alleen een terugblik naar het verleden, maar tegelijkertijd een hoopvolle kijk op de toekomst.

MataHary

Het duo MataHary bestaat uit René Akihary en zijn dochter Eleonora.
Eleonora Kramer-Akihary heeft al vele jaren ervaring en allerlei dingen op het gebied van zang en muziek gedaan.
Zij heeft anderhalf jaar bij Joop van der Ende’s theaterschool dans- en zanglessen genoten.
In 2007 mocht ze in het tv-programma “Una voce Particolare” van Ernst Daniel Smit een lied uit de musical ‘Miss Saigon” vertolken. Ook zingt zij in de Praiseband “Return”.
En natuurlijk treedt zij samen met haar vader René op voor Stichting MataHary.
René Akihary is een enthousiast gitarist die van veel soorten muziek houdt. Een grote wens van hem was om een theaterstuk te schrijven en samen met zijn dochter Eleonora dit stuk op de planken te brengen. Op 20 april 2008 was de première van het theaterstuk “sampai berjumpa lagi ” (tot weerziens). Dit was het begin van het Duo MataHary. Nadat René in 2006 na zijn eerste bezoek aan Indonesië terug kwam, stond zijn besluit vast om kansarme kinderen die niet naar school kunnen te helpen. Hij richtte samen met zijn vrouw Corrie de stichting MataHary op. De stichting heeft als doel geld in te zamelen om hiermee kinderen financieel te adopteren, zodat ze naar school kunnen gaan. Door het opvoeren van hun theater-optredens proberen ze geld voor de kinderen uit Indonesië in te zamelen.