Instellingen

Lars Westra (14): "Als volwassenen het niet doen, moeten wij het maar doen"

Cover boek Ons Recht
Cover boek Ons Recht © Just Justa

NIJMEGEN - De 14-jarige Lars Westra uit Nijmegen heeft het boek ‘Ons Recht’ geschreven en is daarmee genomineerd voor de Nationale vfonds Kinderprijs. Lars interviewde voor zijn boek zes kinderen over belangrijke thema’s als kinderrechten, discriminatie, gelijke kansen en pesten. Het boek heeft als doel volwassenen na te laten denken over kinderrechten en hen te laten zien dat er dingen moeten veranderen, bijvoorbeeld als het gaat om het klimaat.

Tekst gaat verder onder de audio:

Lars zet zich al vanaf 9-jarige leeftijd in voor kinderrechten. Dat doet hij met zijn organisatie Visie Van Kinderen: "Ik vind dat kinderen een stem moeten krijgen in de politiek, maar ook dat de politiek zich moet beseffen dat hun keuzes gevolgen hebben voor de volgende generatie. Er wordt te weinig naar ons geluisterd."

‘Ons Recht’

Het boek ‘Ons Recht’ heeft Lars kunnen schrijven doordat hij geld heeft gekregen van de Nationale Jeugdraad: ''Het zijn hele verschillende verhalen. Vooral het verhaal van Mae-Lin heeft me erg verrast. Zij zet zich in voor een veilige thuissituatie voor kinderen. Zij vindt dat elk kind in Nederland een knuffel moet hebben. Een knuffel verdient iedereen, het is een vriend voor het leven. Dus met haar bedrijfje is het de bedoeling dat je een knuffel koopt voor jezelf én voor iemand anders, bijvoorbeeld voor een kind dat gevlucht is. En zij regelt dan dat die knuffels bij kinderen aankomen die het echt nodig hebben.’’

Fietsen naar Den Haag

Na elk interview is er een speech te lezen die bedoelt is voor politici: "Ik heb iedereen een speech laten schrijven voor de Tweede Kamer en vervolgens ben ik in twee dagen van Nijmegen naar Den Haag gefietst om mijn boek aan Kamerleden te overhandigen. Ik heb naar allerlei lijstrekkers gemaild of ik mijn boek mag overhandigen. Vervolgens heb ik drie Kamerleden kunnen spreken: Senna Maatoug van GroenLinks, Leonie Vestering van Partij voor de Dieren en Romke de Jong van D66. De rechtse partijen konden helaas niet, maar gelukkig zijn de speeches in Den Haag gekomen."

Op het boek heeft Lars goede reacties van politici gekregen: "Wel waren ze heel verbaasd dat ik op de fiets was gekomen. En ze vonden het erg knap dat ik op zo’n jonge leeftijd al wat doe. Zelf denk ik dat het niet was nodig geweest als de politiek goede beslissingen had genomen. Maar als de volwassenen het niet doen, moeten wij het maar doen. Wel vond ik het fijn dat ik echt het gesprek kon aangaan."

Nationale vfonds Kinderprijs

De Nationale vfonds Kinderprijs is een initiatief van het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg (vfonds) en de Kindercorrespondent. Hun gezamenlijke doel is om de stem van de jeugd te laten horen en daarmee jong en oud te inspireren om zich in te zetten voor een vreedzamere samenleving. Lars is één van de negen finalisten en maakt kans op duizend euro om een initiatief te starten. Op woensdag 22 september wordt tijdens een feestelijke bijeenkomst in Utrecht bekend wie de winnaar is.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!