Lokaal

Nieuwe koers Gelders Museumbeleid

Museumbeleid
Museumbeleid © Provincie Gelderland
EDE - Gelderland heeft een nieuwe koers uitgestippeld voor musea. De provincie stuurt aan op een museumaanbod waarin een relatie ligt met Gelderse verhalen.
In januari van dit jaar hebben Provinciale Staten het nieuwe beleidskader voor Cultuur & Erfgoed vastgesteld. Daar is het museumbeleid onderdeel van. Het museumbeleid wordt aangepast om Gelderse musea weerbaar en toekomstbestendig te maken. Wat de provincie betreft gaan musea elkaar nog beter weten te vinden.
De provincie gaat de Gelderse musea in de komende periode daarom ondersteunen in deze transitie. Musea worden aangemoedigd om nieuwe plannen te maken en daarin meer samen te werken. En verbindingen aan te gaan met de recreatieve sector. Zo kunnen musea aan het publiek breder een typisch Gelderse verhaallijn vertellen en laten beleven.
Daarnaast is een bestaande subsidieregeling aangepast en komt er een te vervallen. De regelingen voor (middel)grote musea en historische verenigingen komen te vervallen. In een nieuwe regeling ondersteunt de provincie vanaf 2022 exposities waarin musea samenwerken en/of een thematische, eventueel bovenregionale, Gelderse verhaallijn wordt verteld. De Romeinse Limes, die onlangs is uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed, bijvoorbeeld.
Cultuur en Erfgoed gedeputeerde Peter Drenth: “Wij komen met nieuw museumbeleid, omdat we meer aandacht willen voor het vertellen van het Gelderse verhaal aan bezoekers. En we hebben gezien hoe zwaar de sector het heeft gehad tijdens corona. Een intensievere samenwerking tussen musea maakt de branche financieel sterker. En het verdeelt beter een groot en mooi Gelders museumaanbod.”
Aankomend najaar wordt duidelijk hoe de nieuwe subsidie kan worden aangevraagd. Deze regeling gaat in januari 2022 open.