Instellingen

Veel geld voor onderzoek naar kunstmatige intelligentie in het ziekenhuis

Het Radboudumc doet onderzoek naar nieuwe AI toepassingen
Het Radboudumc doet onderzoek naar nieuwe AI toepassingen © Radboudumc

NIJMEGEN - Een groot onderzoek naar kunstmatige intelligentie, waar ook het Radboudumc aan meedoet, krijgt 95 miljoen euro van NWO. Onderzocht gaat worden hoe Kunstmatige Intelligentie (afgekort als KI of AI) op nieuwe manieren kan worden ingezet bij verschillende vakgebieden.

Hoogleraar AI aan het Radboudumc Bram van Ginniken noemt een voorbeeld van wat er met het geld gaat gebeuren: “We gaan met tien promovendi nieuwe AI toepassingen bouwen, voor longziekten maar ook om bijvoorbeeld zwangerschapsecho’s in ontwikkelingslanden mogelijk te maken.” Verder gaan de wetenschappers onder meer onderzoeken hoe AI ingezet kan worden voor betere zorg voor mensen met de ziekte van Parkinson.

Slimme computers

Kunstmatige intelligentie bestaat in vele vormen. In het kort gaat het om computersystemen die ‘slim’ zijn. Denk bijvoorbeeld aan een virtuele assistent in een smartphone die vragen kan beantwoorden, of aan een zelfrijdende auto. Ook in de gezondheidszorg wordt AI steeds meer toegepast.

Het geld wordt in de komende tien jaar uitgegeven. Bij het project zijn vijf laboratoria betrokken die geleid worden door het Radboudumc. Van Ginniken ziet in het project “een unieke kans om onze internationale toppositie in AI voor de gezondheidszorg in Nijmegen verder uit te bouwen”. Elk lab krijgt tien promovendi, een vast staflid en ondersteuning door wetenschappelijk programmeurs.

Bedrijven betalen mee

Het gaat om heet publiek-privaat project, dat door zowel overheid als bedrijfsleven wordt gefinancierd. Juist bij dit onderwerp financieren bedrijven graag mee, volgens Van Ginniken: “Een bedrijf dat medische AI op de markt wil brengen moet eigenlijk wel met ziekenhuizen samenwerken vanwege de noodzakelijke geanonimiseerde patiëntendata en de cruciale input van artsen die daarvoor nodig zijn.”

NWO (Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek) valt onder het ministerie van onderwijs, en heeft als taak het bevorderen van wetenschappelijk onderzoek, vooral door er geld voor beschikbaar te stellen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!