Lokaal

Historische straatnaambordjes onthuld in Ooij

OOIJ - Cea en Ton van Dillen schreven het boek ’Oorlogsgeweld in de Ooijpolder’. Zij vonden dat de Ooijse oorlogshelden Meester Bouten, Antoon van Steen en Wim Stappershoef, meer aandacht verdienen dan alleen de vermelding van hun achternaam op de naambordjes van de straten naar hen vernoemd.
De gemeente was het hier helemaal mee eens, en daarom werden op vrijdag 17 september nieuwe bordjes onthuld. Op deze bordjes staat meer informatie over de heldendaden die de mannen tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben verricht.

Antoon van Steen, militair en Engelandvaarder

Antoon van Steen gaf zijn leven voor de bevrijding van ons land. Hij was beroepsmilitair en vluchtte na de Nederlandse capitulatie via België en Frankrijk naar Engeland. Vanaf juni 1941 was Antoon vrijwilliger bij de Special Operations Executive (SOE), een inlichtingendienst onder Engelse leiding. Het doel was terugkeren in Nederland en daar leiding geven aan de ondergrondse en in het geheim werken aan de bevrijding. 29 mei 1942 werd hij bij Steenwijk gedropt. Helaas werd hij hierbij gearresteerd door de Duitsers.
De Engelandvaarders zijn toen overgebracht naar kampen in Rawicz(Polen) en Mauthausen (Oostenrijk). Veel kampbewoners kwamen daar om door uitputting, slavenarbeid, honger en ziekte. In september 1944 werden de overgebleven Engelandvaarders doodgeschoten. Het is onduidelijk of Antoon van Steen is gefusilleerd of al eerder is omgekomen. Waarschijnlijk is hij eind 1944 gestorven.
Antoon werd bij Koninklijk Besluit van 2 mei 1953 postuum onderscheiden met het Bronzen Kruis en zijn naam is opgenomen in Het Gulden Boek.

Wim Stappershoef, slager en verzetsstrijder

Wim werd in oktober 1941 opgepakt voor clandestien slachten. Hij werd hiervoor gearresteerd en zat gevangen tot juni 1942. Hierdoor had hij iets met de Duitsers te vereffenen. Na de luchtlandingen in Groesbeek op 17 september 1944 werd Wim, lid van de knokploeg en bewapend met een Duits Karabijn en handgranaten, gearresteerd door de Amerikanen. De Amerikanen vroegen hem de situatie in de Ooij goed te verkennen.
Door Wim’s inlichtingen wisten de Amerikanen op welke Duitse tegenstand ze konden stuiten bij de bezetting van Ooij en Erlecom. Wim Stappershoef vocht de rest van de oorlog mee met de Amerikaanse 82e luchtlandingsdivisie. Na de oorlog is hij voorgedragen voor de Bronzen Leeuw en werd hij uitgenodigd bij de Koningin.

Meester Antoon Bouten, hoofd der school en verzetsman

Schoolhoofd Antoon Bouten was samen met zijn zonen Michel, Bart en Ton een belangrijke schakel in de Ooijse verzetsbeweging. Zij waren bereid voor honderden anderen iets te doen. Voor ondergedoken studenten, Joden, Franse krijgsgevangenen, geallieerde soldaten en piloten en andere door de bezetter gezochte personen.
December 1943 werd Antoon Bouten bij een inval door de Sicherheitsdienst opgepakt omdat hij valse bonkaarten, persoonsbewijzen, Ausweisen en andere papieren in huis had. Antoon en Bart werden overgebracht naar het concentratiekamp in Vught. Na de bevrijding kwamen zij weer thuis in Ooij.
Ook Omroep Berg en Dal TV was bij de onthulling aanwezig: