Lokaal

Market Garden Herdenkingssprong Wolfheze

EDE - Donderdag 16 september maakte Parachute Group Holland parachutesprongen ter herinnering en herdenking aan operatie Market Garden. De grootschalige luchtlandingsoperatie tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Deze week herdenkt PGH de luchtlandingsoperatie Market Garden uit 1944 en de slachtoffers die hierbij omkwamen. Dit doen zij met parachutesprongen en ceremonies daarna.

Market Garden

Dit jaar 77 jaar geleden, op 17 september 1944, ging operatie Market Garden van start. Amerikaanse, Britse en Poolse luchtlandingsdivisies werden vanuit Engeland naar Nederland gevlogen om per parachute of in zweefvliegtuigen gedropt te worden boven bezet gebied. Het doel van de operatie was om de belangrijke bruggen over de Maas, Waal en Rijn te veroveren. Het Britse 30ste legerkorps zou vervolgens vanuit België binnen drie dagen over de weg via deze bruggen oprukken naar Arnhem, om een mogelijkheid te creëren om door te stoten naar het Ruhrgebied in Duitsland. Echter werd de brug bij Arnhem niet op tijd bereikt en Market Garden liep vast in de Betuwe. Tussen 3300 en 13300 geallieerden werden slachtoffer of raakten vermist.

Herdenkingssprong Market Garden

Parachute Group Holland sprong ter ere van de 77ste herdenking van Operatie Market Garden boven Wolfheze. Het veld, aan de Wolfhezerweg, dat vandaag gebruikt werd als dropzone voor parachutisten, was tijdens Operatie Market Garden 77 jaar geleden onderdeel van landingszone 'S'. Op deze velden landden in de middag van 17 september 1944 186 Britse pathfinders, parachutisten met als taak dropzones en landingszones te markeren. Daarna landden Britse zweefvliegtuigen. Vanmorgen landden omstreeks 9.00 uur 12 parachutisten van Parachute Group Holland. De parachutisten waren opgestegen vanaf vliegveld Teuge met een Cessna 208. Na de dropping vloog het vliegtuig terug en pikte 14 parachutisten op, die vervolgens boven dezelfde dropzone sprongen. Allen sprongen met ronde, militaire koepels en droegen dezelfde soort kleding als 77 jaar geleden gedragen werd door de Britse, Canadese en Poolse parachutisten.
Na de sprong vond een herdenkingsceremonie plaats bij het Glidermonument aan de Wolfhezerweg. De eerder gesprongen parachutisten en de grondploeg, zij die vanmorgen de dropzone markeerden, legden een krans en hielden een minuut stilte.