Lokaal

Op zoek naar aanwijzingen voor risico op hartziekten bij topsporters

Atlete Nadine Visser neemt deel aan de SMART-screening
Atlete Nadine Visser neemt deel aan de SMART-screening © Ernst-Jan Brouwer
EDE - Sportmedisch centrum Sports Valley van Ziekenhuis Gelderse Vallei neemt deel aan het onderzoek naar de SMART-screening. De SMART-screening is een periodiek, uitgebreid en grondig onderzoek naar de effecten van sporten op het hart, en naar de risico’s op hartziekten bij topsporters.
Cardioloog Maurits van der Veen: ‘Plotselinge hartstilstand is een dramatische gebeurtenis voor (jonge) sporters en hun directe omgeving. Helaas zijn er vele voorbeelden van. Met dit onderzoek leren we hoe harten en de genetica van gezonde sporters in elkaar zitten. Kunnen we straks op basis van deze informatie een voorspelling doen wie een plotselinge hartstilstand of andere hartziekten ontwikkelt? En beïnvloedt sport het hart op een bepaalde manier waardoor de kans op een hartziekte bij sporters groter is? Het doel van dit onderzoek is om te kijken of we hiervoor aanwijzingen kunnen vinden met hulp van een screeningsprogramma: de SMART-screening. Jaarlijks gaan we in Ziekenhuis Gelderse Vallei ongeveer 50 topsporters onderzoeken volgens dit uitgebreide protocol.’
Harald Jørstad, sportcardioloog bij Amsterdam UMC, is de initiatiefnemer van het onderzoek. Samen met NOC*NSF, Sportmedisch Centrum Papendal en Amsterdam Movement Sciences zette hij dit onderzoek op. Met de SMART-screening hopen ze de effecten van zeer intensief sporten op het hart bij jonge sporters beter in kaart te brengen. Het uiteindelijke doel is het verbeteren van de veiligheid en gezondheid binnen de sport. Naast Sports Valley van Ziekenhuis Gelderse Vallei nemen ook de ziekenhuizen Amsterdam UMC, UMC Utrecht, Máxima MC in Veldhoven en het Tjongerschans ziekenhuis in Heerenveen deel aan het onderzoek.

SMART-screening

Ongeveer 1000 Nederlandse topsporters met een NOC*NSF A-status, High Potential- status of selectiesporters, of sporters die op exceptioneel nationaal of internationaal niveau sporten worden periodiek gescreend volgens de SMART-screening. De screening bestaat uit een topsportanalyse (uitgevoerd door de sportarts), een MRI-scan ondersteund door technologie van Philips, een echo van het hart en erfelijkheidsonderzoek naar erfelijke hartziekten en het risico op plotse hartdood.