Instellingen

Expositie ‘Kijk omhoog, kijk vooruit’ eert wederopbouw Nijmegen tussen 1945 en 1965

Werkzaamheden in de puinhopen van Nijmegen net na WO II
Werkzaamheden in de puinhopen van Nijmegen net na WO II © Collectie Smit Transformatoren

NIJMEGEN - Kennis van en de herinnering aan de wederopbouw van Nijmegen tussen 1945 en 1965 staat centraal op de tentoonstelling ‘Kijk omhoog, kijk vooruit’. Op zaterdag 18 september opent burgemeester Bruls deze expositie op de eerste etage van De Molenpoort passage. De tentoonstelling vormt onderdeel van een grotere manifestatie van de Stichting Nijmegen Wederopbouwstad.

De stichting heeft als doel de kenmerkende aspecten van dit bijzondere erfgoed onder de aandacht te brengen. Nijmegen bouwde na de tweede wereldoorlog immers binnen twintig jaar een geheel nieuw centrum op. De tentoonstelling is een rondgang door zeven “kamers”. Hier komen achtereenvolgens de oorlogsverwoesting, de wederopbouwarchitectuur en de herbouw zelf aan bod, gevolgd door kamers met iconen en kunst. De rondgang eindigt met een kamer over de toekomst, dat wil zeggen het behoud van de wederopbouw uit de jaren 1945-1965, maar ook hedendaagse wederopbouwprojecten, zoals het station.

Meer activiteiten

Andere nevenactiviteiten rondom de tentoonstelling zijn Gildewandelingen, twee toneelvoorstellingen op locatie van Theatergroep Gras met het stuk “Kijk Omhoog, Kijk Vooruit“ en Nijmegen Blijft in Beeld heeft haar jaarlijkse filmvoorstelling het thema de wederopbouw gegeven.

Er is ook een tentoonstelling in een van de oude huizen van de wijk Jerusalem. De oude huizen worden momenteel vervangen door nieuwbouw. De architectuur van de nieuwbouw is geënt op de oude huizen. Aan de Boksdoornstraat 51 is daarom een oude woning uit de wijk ingericht als tentoonstellingsruimte en is de woning ingericht zoals het vroeger was. Meer informatie over de wederopbouw van Nijmegen tussen 1945 en 1965 vind je op de website van Stichting Nijmegen Wederopbouwstad.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!