Instellingen

Buurtfonds in Druten en Wijchen wisselend succesvol

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © Unsplash
DRUTEN/WIJCHEN - In het eerste jaar van het Buurtfonds zijn in Druten en Wijchen drie initiatieven goedgekeurd, terwijl vier initiatieven zijn afgewezen. Het Buurtfonds is begin vorig jaar door beide colleges van B&W ingesteld voor de financiering van leefbaarheidsinitiatieven. Het Buurtfonds ondersteunt activiteiten en voorzieningen die bijdragen aan het algemeen welzijn en leefbaarheid van een buurt.
Dankzij een laagdrempelige opzet is het fonds gemakkelijk toegankelijk. Tweemaal per jaar kan men een aanvraag indienen. Beide gemeenten geven aan dat het Buurtfonds nog te kort bestaat en er te weinig aanvragen zijn ingediend, om definitieve conclusies te trekken over het succes van de nieuwe regeling. Het Buurtfonds werkt met een burgerjury bestaande uit 5 á 7 inwoners, die de aanvragen beoordeelt.

Dorpskrant Puiflijk

Het Buurtfonds heeft in Druten 900 euro geschonken aan de initiatiefgroep dorpskrant Puiflijk. Die heeft een website gecreëerd voor activiteiten in Puiflijk.
In Wijchen kreeg het Bewonersinitiatief Batenburg duizend euro toegekend om een Kerstbijeenkomst te organiseren. Verder kreeg stichting Weijpark uit Wijchen 5.000 euro ten behoeve van een speeltoestel voor een speelweide.

Musical Land van Maas en Waal

Stichting Musicalproductie Maas en Waal uit Druten kreeg géén subsidie voor het idee om een grote musical in het Land van Maas en Waal op te zetten. Volgens een burgerjury was het onduidelijk waar het geld aan besteed zou worden. De inwoners van Druten hadden geen duidelijke rol in de musical, zo oordeelde de burgerjury.

Meedoenertjes

Naast het Buurtfonds zijn er ook nog de zogenoemde Meedoenertjes, een regeling die in Wijchen al langer bestond. In Druten is men daar nu ook mee begonnen, tegelijkertijd met het Buurtfonds. De Meedoenertjes bevallen ook in Druten erg goed.
Het Buurtfonds werkt in principe met bijdragen van minimaal 1.000 euro, terwijl de Meedoenertjes kleinere initiatieven honoreert. Dat zijn bedragen van maximaal twee keer 300 euro.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!