Instellingen

College Nijmegen verwacht 120 nieuwe permanente ateliers komende jaren

Nijmegen heeft een tekort aan ateliers voor kunstenaars.
Nijmegen heeft een tekort aan ateliers voor kunstenaars. © Pixabay

NIJMEGEN - Het Nijmeegse college verwacht dat er de komende jaren richting de 120 nieuwe permanente ateliers voor kunstenaars kunnen worden gerealiseerd in de stad op verschillende locaties. Het onderwerp is actueel door de onrust die ontstaan is onder 100 tot 150 kunstenaars wiens atelierruimte verdwijnt of verdwenen is omdat het leegstaand vastgoed waar zij gebruikmaken ontwikkeld wordt tot woningen.

Drie locaties

De ateliers worden naar verwachting op drie verschillende locaties in de stad. Aan de Streekweg bij de wijk Tolhuis in Dukenburg worden als onderdeel van een bredere herontwikkeling van een locatie waar voorheen een schoolgebouw stond naar verwachting maximaal 50 atelier(woningen) gerealiseerd in de komende jaren. Momenteel verblijven de Nijmeegse Stadsnomaden op deze locatie. SLAK wil daarnaast de voormalige bedrijfshal van schuurpapierfabrikant EKI in De Biezen transformeren tot een creatieve broedplaats met circa 60 ateliers. In Lindenholt kan een deel van wijkcentrum De Kampenaar worden getransformeerd naar permanente atelierlocatie voor circa 10 ateliers.

“Zullen nooit iedereen kunnen huisvesten”

Met de toevoeging van deze permanente ateliers en verdere toevoeging van tijdelijke atelierruimte zoals recentelijk aan de Krekelstraat en de Akkerlaan is Nijmegen volgens wethouder Noël Vergunst (GroenLinks) flink aan het inlopen op het gat tussen vraag en aanbod van ateliers voor kunstenaars in Nijmegen. Van de beloofde 50 tijdelijke ateliers zijn er dit jaar tot in dusverre 49 gerealiseerd. “Het zal echter altijd zo zijn dat we niet iedereen kunnen huisvesten.” Om ook jonge, startende kunstenaars een kans te geven, wordt er ingezet op doorstroming door tijdelijke contracten van maximaal vijf jaar aan te bieden voor de huur van atelierruimte. “Vóór dit beleid was de norm dat wie eenmaal een atelier had ‘bemachtigd’ deze tot in hoge pensioenleeftijd kon aanhouden. We merkten daardoor dat ateliers heel lang bezet blijven, en dat is ten nadele van startende kunstenaars.”

CPO

De verhuur van atelierruimtes verloopt via SLAK. Niet alle kunstenaars prefereren die constructie, zo bericht het college aan de gemeenteraad. “Sommige kunstenaars willen graag eigenaarschap van het atelier in plaats van te huren bij SLAK. Kunstenaars en creatief ondernemers denken vandaag de dag vaker aan vormen van CPO (collectief particulier opdrachtgeverschap). Zij vragen de gemeente rekening te houden met dit soort initiatieven bij de ruimtelijke inrichting van (nieuwe delen van) de stad. Wij zien dit als een positieve ontwikkeling en staan open voor dit soort initiatieven. Het is daarbij vooralsnog wel aan de kunstenaars of creatief ondernemers om, als ze iets willen realiseren, hierin zelf het initiatief te nemen.”

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!