Lokaal

Tot nu toe 48 dwangsommen opgelegd in Wighenerhorst

Vakantiepark Wighenerhorst
Vakantiepark Wighenerhorst © RN7
WIJCHEN - In recreatiepark de Wighenerhorst in Wijchen en Recreatie Centrum Alverna (RCA) zijn tot nu toe 48 recreatiewoningen een last onder dwangsom opgelegd.
Dat heeft de gemeente Wijchen vrijdag bekendgemaakt. Dat zijn huisjes waar permanente bewoning plaatsvond. In 25 gevallen is de overtreding inmiddels beëindigd. In principe mogen de woningen alleen worden gebruikt voor recreatiedoeleinden.

Handhaving is een lopend proces

Park Wighenerhorst telt 109 recreatieverblijven en Recreatie Centrum Alverna 15. De gemeente Wijchen wijst er op dat men eigenlijk steeds weer controles moet uitvoeren om te kijken of er permanente bewoning plaatsvindt. "Het hele handhavingstraject is een lopend proces," zo stelt het Wijchense college van B&W.
In recreatiepark de Groene Heuvels in de gemeente Beuningen, waar soortgelijke problematiek speelt, zijn/worden flink wat huisjes bewoond door arbeidsmigranten. Volgens de gemeente worden/werden in de Wighenerhorst slechts enkele recreatieverblijven verhuurd voor huisvesting van arbeidsmigranten.

Wijchen levert maatwerk

De gemeente monitort overigens niet of men wel of niet met arbeidsmigranten van doen heeft. Ook houdt de gemeente niet precies bij hoeveel permanente bewoners reeds zijn vertrokken. Verder weet de gemeente ook niet welke vertrokken personen inmiddels nieuwe woonruimte hebben gevonden.
Wijchen benadrukt dat men vanaf de start van het handhavingstraject steeds maatwerk heeft willen leveren naar eigenaren en bewoners die in overtreding waren.
"Dat maatwerk wordt enorm gewaardeerd door de bewoners die het betreft, want zij zijn daarmee echt geholpen," zegt de gemeente. Daarnaast benadrukt de gemeente dat men eenmalig zes maanden algemeen uitstel heeft verleend.

Slechts één bezwaarschrift gegrond verklaard

In totaal hebben 51 keer bewoners en eigenaren bezwaar aangetekend tegen een dwangsom tegen strijdig gebruik. Daarvan zijn 27 keer de bezwaren ongegrond verklaard door de bezwaarschriftencommissie, en zijn de bezwaren 14 keer niet-ontvankelijk verklaard.
Driemaal hebben bezwaarmakers hun klacht ingetrokken en zes bezwaren zijn nog in behandeling bij de commissie. Slechts één keer is het bezwaarschrift gegrond verklaard tegen een verlengingsbesluit. Ook loopt er nog één hoger beroep zaak.

Steun vanuit provincie

Hoeveel de hele handhavingsprocedure de gemeente kost, wil of kan men niet zeggen. Wel krijgt Wijchen veel steun vanuit de provincie Gelderland, via het Ariadne project. Daarbij gaat het onder meer om ambtelijke ondersteuning.
Overigens mogen sommige bewoners door verschillende omstandigheden toch langdurig op het recreatiepark verblijven.