Lokaal

Tweede fase bestrijding rivierkreeft Proosdijvijver

Bestrijding rivierkreeft
Bestrijding rivierkreeft © Gemeente Ede
EDE - Van 1 t/m 11 september en van 20 september t/m 1 oktober vindt de tweede fase plaats van de bestrijding van de Amerikaanse Rivierkreeft in de Proosdijvijver. Deze rivierkreeft is een exoot die hier niet thuis hoort. De bestrijding op korte termijn is noodzakelijk om schade aan de natuur te voorkomen en de populatie beheersbaar te houden. De vijver is in deze periode niet toegankelijk voor visserij of zwemmende honden.

Vijver tijdelijk gesloten

De bestrijding wordt opgedeeld in twee delen gedurende de maand september. Deze duren van 1 t/m 11 september en van 20 september t/m 1 oktober. Door middel van fuiken worden de kreeften gevangen. Eventuele andere gevangen dieren worden weer in de vijver teruggezet. In deze periode is de vijver daarom niet toegankelijk voor visserij of zwemmende honden.

Overlast

De Amerikaanse rivierkreeft komt van nature niet voor in Nederland. Ze planten zich heel snel voort. En doordat ze over land kunnen lopen, verspreiden ze zich snel in een groter gebied. Deze kreeften knippen planten en worteldoek stuk. Andere dieren kunnen er daardoor niet meer leven en het heeft invloed op hoe de vijver of singel eruitziet. Daarnaast zijn het echte gravers, waardoor de oevers op termijn gaan verzakken.

Bestrijding noodzakelijk

Vooralsnog is de exoot alleen in de Proosdijvijver gevonden. De situatie is op dit moment nog beheersbaar. Als er niks gebeurt, verandert de vijver in een modderpoel. Bestrijding is daarom noodzakelijk. Ook om te voorkomen dat de dieren overlopen naar andere omliggende singels.