Lokaal

'Stop het bloedbad op de Veluwe': Faunabescherming in actie tegen voorgenomen recordafschot edelherten en zwijnen

Actie tegen het afschiten van wild op de Veluwe
Actie tegen het afschiten van wild op de Veluwe © Faunabescherming
OTTERLO - De Faunabescherming kwam vanaf vrijdag 13 augustus in actie tegen het bloedbad dat jagers wilden aanrichten op de Veluwe onder herten en zwijnen. De Faunabeheereenheid (FBE) Gelderland is van plan 8.800 wilde zwijnen, 700 damherten en 3.000 edelherten dood te schieten op de Veluwe. Ruim 60% van alle herten en 85% van alle wilde zwijnen op de Veluwe.
Nooit eerder werden zoveel dieren op de Veluwe slachtoffer van de hobby van schietgrage jagers. De Faunabescherming wil er alles aan doen deze ongekende slachtpartij in onze Veluwse natuur te stoppen. Jagers beweren te 'reguleren' en te 'beheren', wat in lijnrechte tegenspraak is met de bewering dat er elk jaar een overschot aan herten en zwijnen zou zijn.
De afschotplannen zijn bovendien zeer omstreden omdat ze plaatsvinden in het hart van leefgebied van de wolf die streng beschermd is volgens de Europese habitatrichtlijn. Het is volgens de Europese regels verboden het leefgebied van de wolf te verstoren, zowel de nestplaatsen waar de wolven hun jongen grootbrengen als de fourageergebieden.
Juist edelherten en zwijnen staan op het menu van de wolf, hetgeen de afschotplannen zeer discutabel maakt.
Jarenlang hebben jagers gesteld dat herten en zwijnen geen natuurlijke vijanden zouden hebben op de Veluwe en dat daarom ingrijpen met het jachtgeweer onontkoombaar zou zijn, maar nu de wolf en de goudjakhals zich gevestigd hebben op de Veluwe is het argument van de jagers onbruikbaar geworden. Ook een grote oogst aan eikels en beukennootjes kan onmogelijk reden zijn tot grootschalig afschot, omdat juist de natuurlijke draagkracht van de Veluwe eerder vergroot dan verkleind wordt. Ingrijpen door jagers verstoort de natuurlijke populatiedynamiek en zorgt juist voor meer aanwas van herten en zwijnen.
Bovendien voeren jagers stelselmatig bij met volautomatische lokvoerautomaten die in vrijwel elk rustgebied-voor-het-wild opgehangen zijn.
Daarom komt De Faunabescherming in actie tegen het onwettige bijvoeren, afschot op de Veluwe en verstoring van het leefgebied van de wolf onder het motto:
'Stop het bloedbad op de Veluwe'
De aftrap van de campagne vond plaats op vrijdag 13 augustus.
Na enkele acties op de Veluwe en het flyeren van enkele dorpen is vrijdag 3 september het Nationale park De Hoge Veluwe aan de beurt!. Faunabescherming zal in klein gezelschap de drie poorten van het park bezoeken en haar boodschap uitdragen.
Start 11.00 uur ingang Hoenderloo; 13.00 uur ingang Otterlo; 15.00 uur af bij ingang Schaarsbergen.
Faunabeheer wil daarbij het publiek informeren over het mega afschot van 13.000 dieren op de Veluwe.