Lokaal

Dirk Wijnalda en Saskia van Vugt winnen hoofdnummer Triathlon Veenendaal

Het zwemparcours van de Prins Petfoods Triathlon Veenendaal was uitgezet in de Grift
Het zwemparcours van de Prins Petfoods Triathlon Veenendaal was uitgezet in de Grift © PR/Harriët Koning
VEENENDAAL - Dirk Wijnalda uit Bunnik heeft het hoofdnummer van de Prins Petfoods Triathlon Veenendaal bij de mannen gewonnen. De inwoner van Bunnik was op de Olympische afstand met 1.58.03 ruim een minuut sneller dan Joris Regtien (1.59.24) uit De Bilt. Bryan van Rutten uit Breda werd derde (1.59.33). Beste Veenendaler was Frank Janssen met een vijfde plaats (2.01.23).
Bij de vrouwen was Saskia van Vugt uit Driebergen met 2.16.15 de snelste, voor Kristel Bosch (Zaltbommel, 2.23.01) en Rosanne Diepeveen uit Rhenen (2.24.16).
Op het programma stonden ook een kwart triathlon (winst voor Jeroen Visser uit Utrecht en Esther Hoezen uit Veenendaal) en een achtste triathlon (winst voor Sybe van den Bos uit Leusden en Joyce Caro uit Almere), terwijl de jeugd en scholieren een zestiende triathlon aflegden. Winnaar bij de Jeugd was Julian Broodman uit Leusden (0.37.38). De regionale jeugdatleten kwamen uit in de scholierentriathlon. Julian Ariesen won (0.38.21), voor Cas van Holland en Jochem van Appeldoorn. Bij de meisjes was Fenne Nieboer het snelst (0.44.45), voor Rebekka Kool.
De 38e Prins Petfoods Triathlon Veenendaal werd onder coronaregiem gehouden: publiek was niet welkom op het wedstrijdterrein van sportpark De Groene Velden, de prijsuitreikingen werden achterwege gehouden en de atleten vertrokken snel na hun finish. Bovendien moest de organisatie op korte termijn uitwijken naar een alternatieve zwemlocatie, omdat de gebruikelijke surfvijver was vervuild met een lastig bestrijdbare blauwalg. Het alternatieve zwemparcours was uitgezet in de Grift, het kanaal tussen de Rijn in Rhenen en de Eem in Amersfoort.. De atleten begonnen hun zwemonderdeel gefaseerd, waardoor uiteindelijk aan de finish pas een balans kon worden opgemaakt door de persoonlijke tijden van de deelnemers op een rij te zetten. Veel atleten waren enthousiast over het nieuwe zwemparcours, hoewel sommige zwemmers wel het riet in zwommen. Andere atleten geven toch de voorkeur voor de ruimere surfvijver met massastart.
De organisatie kijkt terug op een geslaagd evenement en roemt de inzet van 250 vrijwilligers.