Lokaal

Wilco van Schaik: “Over vijf jaar moet NEC een stabiele club in linkerrijtje zijn”

Wilco van Schaik, algemeen directeur NEC
Wilco van Schaik, algemeen directeur NEC © RN7
NIJMEGEN - Algemeen directeur bij NEC Wilco van Schaik heeft het veel over “het project waar we hier mee bezig zijn”, tijdens ons gesprek, een paar dagen na de eerste thuiswedstrijd in de Eredivisie, waarin NEC met 2-0 won van PEC Zwolle. De algemeen directeur heeft ervan genoten: “Het was een heel groot feest. Iedereen was in extase. Als je met je hele organisatie vier jaar zo hard gewerkt hebt in de Keuken Kampioen Divisie, en dit is je kickoff in de Eredivisie, dat maakt wel een beetje trots.”

Boekhoorn stelde voorwaarden

Bij het ‘project’ waarmee NEC bezig is, is ook ‘suikeroom’ Marcel Boekhoorn betrokken. Op de dag van de promotie naar de Eredivisie was hij veel in beeld. Sindsdien werd maar deels duidelijk wat precies de rol van de steenrijke superfan Boekhoorn zou worden. De afgelopen twintig jaar investeerde hij al regelmatig in de club, vooral om gaten te dichten. Hij hoefde daar niets voor terug. Dat is nu anders: Boekhoorn had voorwaarden. Zo moest de bestuursstructuur van de club veel simpeler worden. Alleen dan zou Boekhoorn meedoen. “We hebben veel gesprekken had deze zomer met Marcel,” vertelt Van Schaik. “We maken gebruik van zijn kennis en kunde, en hij geeft gevraagd en ongevraagd advies. Meer dan in het verleden. Hij wil samen met iedereen doorbouwen, om van NEC over vijf jaar een stabiele club voor het linkerrijtje te maken.”
Bekijk het hele gesprek met Wilco van Schaik. De tekst gaat daaronder verder:
Boekhoorn is ook weer bereid de portemonnee te trekken. Van Schaik: “Niet alleen in de spelersgroep, maar ook in de organisatie. Om een voorbeeld te geven: die kleedkamers, dat kon echt niet meer. Dat leek wel uit de DDR-tijd. Als je van spelers wat vraagt, moet je ook zorgen dat zulke randvoorwaarden goed zijn.”

Bizar jaar

Van Schaik kijkt nog één keer terug op het “bizarre” jaar dat achter hem ligt. De club moest om te beginnen de begroting meerdere keren bijstellen, omdat de coronasituatie steeds veranderde. Zonder publiek, met publiek, toen weer zonder. “Het is een bizar jaar geweest. We hebben heel veel maatregelen moeten nemen on NEC niet ten onder te laten gaan.”
En dan was er het bijzondere competitieverloop, waarin de Nijmeegse club zonder groots spel zevende werd, maar toen precies op tijd in vorm was.

Van Leeuwen en Rutten

In februari begon Ted van Leeuwen als technisch directeur bij NEC. Die functie werd de afgelopen 2,5 jaar door Van Schaik gecombineerd met het algemeen directeurschap. Hij is blij dat hij ervan af is. “Die twee functies uitoefenen, dat zou ik nooit meer doen, zeker niet in de Eredivisie. Als ik nu zie wat Ted allemaal doet, hoeveel tijd, aandacht en precisie hij steekt in zijn werk, dan had ik dat er never nooit bij kunnen doen.”
De zoektocht naar een nieuwe TD duurde lang, erkent ook Van Schaik. Met Van Leeuwen (68) heeft NEC in elk geval iemand in huis gehaald met ervaring en een breed netwerk in de voetbalwereld.
Recent was er nog een wisseling: Leen Looijen vertrok als Commissaris, en werd opgevolgd door een bekende naam in de voetbalwereld: Fred Rutten. De voormalige trainer van onder meer PSV en FC Twente werkte bij die laatste club ook al samen met Ted van Leeuwen. Toch is Rutten niet op voorspraak van Van Leeuwen binnengehaald. Van Schaik: “Het was andersom. Fred was al eerder met ons in gesprek.”

Doel: handhaving

Uiteindelijk moeten de veranderingen er dus voor zorgen dat NEC een stabiele middenmoter wordt. Voor dit seizoen legt Van Schaik de lat nog wat minder hoog: “We hebben veel jonge spelers, die echt nog moeten wennen aan de intensiteit van de eredivisie, en een aantal nieuwe spelers.” De algemeen directeur denkt dat het team zo’n tien wedstrijden nodig heeft om daar “doorheen te knokken.” Daar baseert hij dan ook zijn verwachting op: “Als we ons kunnen handhaven, plaats 14 of 15, en een paar wedstrijden voor het einde geen paniek meer, dan ben ik heel blij.”