Lokaal

Kerk Breedenbroek krijgt nieuwe invulling

Kerk Breedenbroek krijgt nieuwe invulling
Kerk Breedenbroek krijgt nieuwe invulling © REGIO8
BREEDENBROEK - De gesloten Sint-Petrus en Pauluskerk in Breedenbroek krijgt een nieuwe invulling. Stichting Cultuurkerk De Toekomst wil in het nieuwe gebouw een ontmoetingsplek realiseren voor inwoners, maar ook ruimte bieden aan de Rooms-Katholieke geloofsgemeenschap.
"De kerk is onttrokken aan de eredienst en gedeeltelijk gesloopt", aldus Leo Roeterink, voorzitter van de stichting, over de huidige staat. "Wij gaan in die kerk een binnendoos plaatsen waar we wederom gebedsvieringen gaan houden." Ook wil de stichting de kerk breed in gaan zetten voor de Breedenbroekse gemeenschap. In overleg met Oude IJsselstreek heeft Cultuurkerk De Toekomst ervoor gezorgd dat een gedeelte van de kerk blijft staan, waardoor verschillende elementen van het gebouw behouden blijven. "Kenmerkend is vooral de toren, het Achterhoekse coulisselandschap kenmerkt zich door die kerktorens. Dat blijft behouden", vertelt Roeterink. "We behouden het oude en daarin bouwen we het nieuwe. Dat is toch wel bijzonder."
 Binnenin de kerk komt een energieneutrale doos, waar ruimte is voor de Rooms-Katholieke geloofsgemeenschap. De kerk blijft in het bezit van het dorp, Roeterink had de inwoners van Breedebroek dan ook graag meer betrokken bij de plannen en het proces: "We hadden voorgenomen om het veel breder aan de mensen te presenteren, middels een informatieavond." De coronapandemie zette volgens de voorzitter een streep door die ambitie: "We konden niet te veel mensen uitnodigen."

Kerst in de kerk

Op dit moment wordt er hard gewerkt om het gebouw dit jaar nog af te krijgen. "Bouwkundig moet het eind van dit jaar klaar zijn", vertelt de voorzitter. "De omgeving, de tuin, aanpassen zal het voorjaar worden." Toch hoeven Breedebroekers niet zo lang te wachten tot ze de kerk kunnen betreden: "We hopen met kerst klaar te zijn."