Lokaal

Nunspeet uit de Kunst spreekt zich uit over voorgenomen recreatiezonering

Hulshorsterzand.
Hulshorsterzand. © RTV Nunspeet
NUNSPEET - De provincie Gelderland heeft plannen om een deel van het recreatiegebied Hulshorster- en Beekhuizerzand in Hulshorst jaarlijks tijdelijk af te sluiten voor enkele maanden, om zo natuur en recreatie in balans te krijgen. Het gaat om de periode van 15 maart tot 1 september. Dit stuitte eerder al tegen de borst van de buurtvereniging Hulshorst die het niet eens is met de plannen.
Nu heeft ook Stichting Nunspeet uit de Kunst zich wederom uitgesproken over deze kwestie. In een verklaring staat onder meer te lezen dat ook zij de afsluiting niet zien zitten. “We willen ten alle tijde de unieke toegang van het Hulshorster- en Beekhuizerzand handhaven. Volgens ons is de mens niet een grote verstorende factor.” Er valt volgens de stichting winst te behalen in het voorlichten van bezoekers aan de recreatiegebieden.
Met ondersteunende maatregelen hopen ze dat het gebied permanent open kan blijven in plaats van een tijdelijke sluiting. Er zijn een tiental suggesties op papier gezet dat dit streven moet ondersteunen. Volgens Nunspeet Uit de Kunst is een permanente monitorgroep wenselijk die de beheerder ondersteunt in het nemen van maatregelen. “We willen ons inzetten voor een vrije Veluwe voor ons en onze bezoekers, zodat we de natuur kunnen beleven en het geen monument wordt”, aldus het bestuur.
Eerder dit jaar werd al duidelijk dat er een tussenfase wordt ingelast om alle belanghebbenden te betrekken bij de plannen rondom de zonering. “Provincie Gelderland waardeert dat Stichting Nunspeet uit de Kunst tijdens het gebiedsproces haar inbreng heeft laten horen. Het is nu te vroeg om te vertellen wat er met de aanbevelingen wordt gedaan. Eind september wordt dat in Nunspeet toegelicht”, vertelt provinciewoordvoerder Tim van den Brink.
Luister hier het gesprek terug met voorzitter Dick van Hemmen van Stichting Nunspeet uit de Kunst op Radio Nunspeet.