Lokaal

OM eist zes jaar cel tegen Veenendaalse drugsdealer met halve kilo heroïne in huis

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © Wikimedia Commons
VEENENDAAL - Wanneer de politie op 10 mei van dit jaar het Veenendaalse appartement van Majid el A. binnenvalt, vinden de agenten ongeveer een halve kilo aan harddrugs. 453 gram heroïne en 157 gram cocaïne om precies te zijn. Omdat agenten de Veenendaler al langer in de gaten houden, weten ze dat Majid geen kleine jongen is. Majid handelt in kilo's en niet in grammen, blijkt uit de gesprekken die hij via de versleutelde berichtendienst Encrochat voert. Hij is er gloeiend bij, maar toch vraagt zijn advocaat vandaag om vrijspraak. De privacy van Majid is geschonden.

Encrochat

Wanneer de politie vorig jaar bekend maakt de versleutelde berichtenservice Encrochat te hebben gehackt, levert dat een enorme berg aan bewijsmateriaal op. Criminelen spreken op de app uitgebreid over hun handel.
De politie leest hoe gebruiker Pricebuster twee kilo cocaïne koopt. Een andere dag bemiddelt hij tussen een man die acht kilo coke in bezit heeft en een koper zoekt. En Pricebuster helpt op weer een ander moment iemand om 14 kilo wiet aan een coffeeshop in Amsterdam te verkopen. Soms met succes, soms ook niet. De wiet blijkt niet goed te zijn en wordt retour gestuurd. "Het is lelijke handel," schrijft de klant.
Volgens de politie is het Majid el A. die achter de gebruikersnaam Pricebuster zit. Dat weet de politie ten eerste omdat Pricebuster regelmatig zijn eigen adres aan mensen stuurt via Encrochat. Maar ook wanneer Pricebuster aan iemand vertelt dat hij "een luchtding" gaat kopen, ziet de politie Majid even later lopen met een ventilator.

Drugshandel

De provincie Utrecht speelt een grote rol in de internationale drugshandel. Nederlandse dealers verspreiden hun handelswaar over heel Europa. In Midden-Nederland zijn volgens het Openbaar Ministerie maar liefst 54 criminele samenwerkingsverbanden die zich bezighouden met drugshandel. Dat gaat gepaard met geweld en overlast. En volgens het OM speelt Majid een belangrijke rol in deze wereld. Hij is volgens het OM namelijk een groothandelaar in de drugs. Hij is niet de grote boef die scheepsladingen drugs het land in smokkelt, maar hij is ook zeker geen eenvoudige straatdealer. Tot voor kort was het middenkader van de drugswereld onzichtbaar, maar sinds de kraak van Encrochat ziet de politie opeens veel meer van dit soort handelaren opduiken.

Zes jaar

En dat levert een interessante casus op voor de rechtbank Midden-Nederland. Als een straatdealer zou worden gepakt met de hoeveelheid drugs die Majid in huis had, dan zou hij ongeveer vier jaar de cel in gaan. Maar Majid is dus geen normale straatdealer, volgens het OM. Daarom eist de officier van justitie zes jaar cel tegen de Veenendaler. Gek genoeg verrekt Majid geen spier wanneer hij de hoge eist hoort.

Vrijspraak

Het Openbaar Ministerie heeft enorm veel bewijs tegen Majid. Je zou denken dat dit een gelopen race is. Maar Bart Welvaart, de advocaat van Majid, ziet dat anders. Het bewijs tegen zijn client is volgens Welvaart illegaal verkregen. Volgens hem is de hack van de servers van Encrochat een enorme inbreuk op de privacy van zijn client. En niet alleen van zijn cliënt. De privacy van alle Encrochatgebruikers is geschonden. En al het bewijs wat daaruit voortvloeit is daarom fruit van een giftige boom.
Volgens Welvaart en vele andere strafrechtadvocaten met hem, heeft de Nederlandse overheid geen bevoegdheid om de berichten van criminelen zomaar op grote schaal te onderscheppen. Het onderzoek naar Encrochat was namelijk gericht op het bedrijf Encrochat. Niet op Majid. De gesprekken die Majid via Encrochat voerde zijn volgens zijn advocaat daarom beschermd onder de privacywetgeving van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

Kansrijk?

Toch lijkt het er niet op dat deze verdediging veel kans van slagen heeft. Majid is niet de eerste drugsdealer die aan wordt geklaagd na de Encrochat hack. En tot nu toe heeft de Nederlandse rechtbank nog niet geoordeeld dat het bewijs ongeldig is.
Maar advocaat Welvaart gelooft heilig in zijn redenering, vertelt hij bij de koffieautomaat: "Dan moeten we maar naar de hoge raad. Of zelfs naar het Europees Hof. Want dit kan toch niet zomaar? Er waren ook advocaten en journalisten met zulke versleutelde telefoons. Moet je voorstellen dat de overheid nu opeens jouw bronnen kent. Dat kan niet!"
Over twee weken doet de rechtbank uitspraak in deze zaak.
Geschreven door mediapartner RTV Utrecht